Εγκαίνια εκπαιδευτικού αγροκτήματος εφαρμογών γεωθερμίας στη Χρυσούπολη Καβάλας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Αθανάσιος Τσαυτάρης εγκαινίασε χθες, Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στη Χρυσούπολη Καβάλας, το πρότυπο εκπαιδευτικό και επιδεικτικό αγρόκτημα εφαρμογών γεωθερμίας, του Κέντρου ΔΗΜΤΡΑ, ενώ παράλληλα, ολοκληρώθηκε, με πανηγυρικό τρόπο, ο κύκλος των τετραήμερων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως και η Ημερίδα για τη χρήση της γεωθερμίας στον αγροτικό τομέα.

Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Ολλανδού πρέσβη στην Ελλάδα Jan Versteeg, του Βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ Ιωάννη Πασχαλίδη, του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Αρη Γιαννακίδη, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης  Γεωργιου Γερομάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Αρχέλαου Γρανά. του Δημάρχου Νέστου  Σάββα Μιχαηλίδη, του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρουτουνιάν, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ  Κώστα Μαλλίδη και πλήθους κόσμου, κυρίως νέων αγροτών.

Η λειτουργία του πρότυπου αγροκτήματος αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης  του Υπουργού, που πριν από ένα μήνα είχε επισκεφθεί την περιοχή, για την ενίσχυση του τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της επιστήμης και της παροχής συμβουλών προς τους γεωργούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων σύμπραξης που επιχειρούνται μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα.

Οι συμπράξεις «όχημα» ανάπτυξης: Η 1η σύμπραξη με τον Δήμο Νέστου

Φορείς της πρώτης σύμπραξης στη Χρυσούπολη Καβάλας, το ΥπΑΑΤ, ο Δήμος Νέστου και ο εποπτευόμενος οργανισμός του ΥπΑΑΤ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο πρότυπος σταθμός εκπαίδευσης και έρευνας θα έχει ως αντικείμενο την επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση κυρίως των νέων γεωργών στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, καθώς στην περιοχή το ΥπΑΑΤ δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών στην Ελλάδα.

Η σημασία της γεωθερμίας στη βελτιστοποιήση της παραγωγής

Για τη μεγάλη σημασία και τις πολλαπλές χρήσεις της γεωθερμίας, ακόμα και από μεμονωμένους αγρότες, μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας ότι η γεωθερμική ενέργεια, μπορεί να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση και εντατικοποίηση των συνθηκών παραγωγής σύγχρονων αγροτικών εκμεταλλεύσεων (θερμοκηπίων ή καλλιεργειών υπό χαμηλή κάλυψη), και στην αγροτοβιομηχανία (π.χ. ξήρανση αγροτικών προϊόντων). Επίσης, στις ιχθυοκαλλιέργειες (αντιπαγετική προστασία), στην πρωίμιση καλλιεργειών, όπως τα σπαράγγια, στον αγροτουρισμό, στον ιαματικό τουρισμό, στη θέρμανση χώρων, σε βιομηχανικές χρήσεις κ.α. , αλλά και στη χρήση της ως εναλλακτική μορφή ενέργειας που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους εισροών.

Η βιώσιμη ανάπτυξη «πατά» στην επιστημονική επιμόρφωση

Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης εξήρε το ρόλο της εκπαίδευσης νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα τονίζοντας ότι «στο ΥπΑΑΤ στηρίζουμε δυναμικά τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας γιατί μόνο με αυτά τα «εργαλεία» η γεωργία μας μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η κοινωνία μας. Γι’ αυτό και στηρίζουμε τον Φορέα του Υπουργείου μας, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι επιφορτισμένος με την έρευνα, την κατάρτιση και την εκπαίδευση στο πρωτογενή τομέα, προχωρώντας στην πρόσληψη 100 ερευνητών που θα ξαναζωντανέψουν τα ινστιτούτα μας και την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα στο τόπο μας. Έχουν εγκριθεί  κονδύλια για την πρόσληψη επιπλέον 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων και άλλων 150 νέων με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ώστε να εργαστούν κοντά τους και να αποκτήσουν εμπειρία σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων αγροτών με 20 εκ. €, προσπαθούμε να εισάγουμε νέο ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία αφού ο ανθρώπινος πόρος είναι ο πιο περιορισμένος. Στο ίδιο πλαίσιο καταφέραμε στη νέα ΚΑΠ να ξοδευτεί τουλάχιστον το 2% για την ενίσχυση νέων ανθρώπων που θα απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί η απασχόληση, ενώ θα καταφέρουμε να μειώσουμε τη διαρροή των επιστημόνων μας, του ανθού της κοινωνίας μας, στο εξωτερικό.  Πάνω σε αυτούς θα πατήσει η βιωσιμότητα της ανάπτυξής μας και μόνο τότε θα έχει μεγάλη διάρκεια. Αφού για να είναι βιώσιμη κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια επιβάλλεται να συνοδεύεται από επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της έρευνας στη γεωργική παραγωγή ανασυστήσαμε και επαναλειτουργούμε αυτόν τον ερευνητικό - τεχνολογικό σταθμό στη Χρυσούπολη, όπως κάτι ανάλογο κάνουμε και στη Βυτίνα της ορεινής Αρκαδίας. Η επαναλειτουργία αυτών των σταθμών, με την ταυτόχρονη υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης νέων αγροτών θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην σημαντική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στη χώρας μας» τόνισε ο Υπουργός.

«Ο Ολλανδός Charles van der Plas διείδε τη σημασία της περιοχής στον παραγωγικό τομέα, διαμένοντας στην Καβάλα»

Με αφορμή τα εγκαίνια τοποθετήθηκε πλακέτα προς τιμήν του Ολλανδού Charles van der Plas, από τον οποίο ονομάστηκε το Πρότυπο Αγρόκτημα και στον οποίο ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά, λέγοντας πως και σε αυτήν την περίπτωση, όπως ο Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας Βυτίνας, από τον Έλληνα ευεργέτη Τριανταφυλλίδη, υπήρξαν και οι δύο πρωτοπόροι, καινοτόμοι και οραματιστές, καθώς διείδαν χρόνια πριν, τις δυνατότητες που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας, μέσω του οποίου μπορεί να γίνει ανασυγκρότηση της χώρας. «Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα αν θέλουμε να ορθοποδήσουμε θα πρέπει να ξαναπατήσουμε σε μια γεωργία ποιότητας, να φύγουμε δηλαδή από μια γεωργία χαμηλού κόστους. Να στραφούμε στα ποιοτικά και εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας».

Ο Ολλανδός Charles van der Plas ως εργαζόμενος στον ΟΗΕ έζησε στη Χρυσούπολη Καβάλας και μεταξύ του 1956 και του 1960 ασχολήθηκε με το πρόγραμμα κοινοτικής ανάπτυξης της Χρυσούπολης, ως εμπειρογνώμων. Αποστολή του ήταν να εμφυσήσει το πνεύμα της κοινοτικής ανάπτυξης στην περιοχή, ενεργοποιώντας τους κατοίκους, ώστε με πρακτικούς τρόπους και δική τους πρωτοβουλία να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πλήθους τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την αγροτική οικονομία έως τον πολιτισμό, τις τέχνες και την τεχνολογική ανάπτυξη.

«Ο  van der Plas διείδε τη σημασία της περιοχής στον παραγωγικό τομέα διαμένοντας στην Καβάλα, ενώ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα που μίλησε για την ιδέα του συνεταιρίζεσθαι. Βλέποντας το διαρθρωτικό πρόβλημα του τόπου ενός μικρού και διάσπαρτου κλήρου, ήταν αυτός που είπε ότι ένας τρόπος να μεγαλώσετε  τον κλήρο σας, είναι να συνενώσετε δυνάμεις  στην παραγωγική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, που απέκτησε μεγάλη περιουσία είπε ότι, αν διαθέσω χρήματα στην Ελλάδα, θα τα διαθέσω μόνο για να αναπτυχθεί η έρευνα, η επιστήμη και η εκπαίδευση, στη γεωργία. Πως είναι δυνατόν κάποιος 150 χρόνια πριν να πει πόση σημασία είχε αυτό και έτσι να φτιαχτούν οι  πρώτοι ερευνητικοί σταθμοί». Αντίστοιχο σταθμό «σ"βης κ. ﷽﷽ σταθμό σχει δημιουργήτήνει» το Υπουργείο στην περιοχή της Βυτίνας.

«Σας ευχαριστώ όλους γι’ αυτές τις συνέργειες. Θα συμπράξουμε όλοι μαζί. Συμπράξαμε ήδη. Να είναι καλορίζικο το κτίριο προς όφελος της γεωργίας, των γεωργών και του τόπου μας» κατέληξε ο Υπουργός και ευχαρίστησε τον Ολλανδό πρέσβη για την παρουσία του στην εκδήλωση.

Ολλανδός Π"βης κ. ﷽﷽ σταθμό σχει δημιουργήρέσβης κ. Jan Versteeg: «Η γεωργία είναι ένας τομέας «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας»

Από την πλευρά του  ο πρέσβης της Ολλανδίας στη χώρα μας κ. Jan Versteeg ανέφερε τους τρεις λόγους  για τους οποίους δέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στην εκδήλωση: «Πρώτον, η εκτίμηση και η φιλία που διατηρώ με τον Υπουργό. Δεύτερον, πιστεύω ότι για την Ελλάδα είναι ένας τρόπος που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση της.. Αποτελεί πρόκληση η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Η Ολλανδία όπως και η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και διαθέτει παρόμοια αγροκτήματα. Την ώρα αυτή η χώρα μου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τις ΗΠΑ σε εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και αυτό γιατί υπάρχει προστιθέμενη αξία στη γεωργική παραγωγή από ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα όπως αυτό εδώ. Αυτή η γνώση καλό θα ήταν να μεταφερθεί και στην Ελλάδα. Ο τρίτος σημαντικός λόγος για την παρουσία μου εδώ είναι ότι ο πρότυπος σταθμός σας παίρνει το όνομα ενός διαπρεπούς Ολλανδού επιστήμονα».

 Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ.Γιαννακίδης: «Η σημαύ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽αήμερυ ςκπαςδευτικουάήςσία της σύμπραξης»

 Για τη σημασία της σύμπραξης μίλησε και ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ιστορικό διακύβευμα για την πατρίδα μας δεν είναι μνημόνιο ή αντιμνημόνιο. Αυτό είναι μια υπεκφυγή και μια προσχηματολογία. Το ιστορικό διακύβευμα για την Ελλάδα είναι η παραγωγική της ανασυγκρότηση. Η παραγωγική της ταυτότητα.

Απότοκο της συνεργασίας της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης που δεν αναπαραγάγει παρωχημένες ιδέες κομματικών αντιπαραθέσεων και εμπάθειας είναι η αξιοποίηση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου εδώ, στο Ερατεινό και προκύπτει άμεση επιτακτική ανάγκη να το υλοποιήσουμε, αφού ομογενοποιήσουμε όλο το γεωθερμικό πεδίο στην επόμενη προγραμματική περίοδο».

Έθεσε μάλιστα θέμα διακομματικού και διαχρονικού Υπουργού Γεωργίας λέγοντας πως «η χώρα αυτή τη στιγμή διαθέτει τον καλύτερο Υπουργό Γεωργίας  σε όλη τη διαχρονικότητά του. Ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό Γεωργίας που ότι επαγγέλθηκε πριν από ένα μήνα το κάνει πράξη και να δηλώσω πως το θεσμικό ρόλο τον υποβαθμίζουν και τον αναβαθμίζουν τα φυσικά πρόσωπα και το ρόλο του Υπουργού Γεωργίας με καταξίωση πανευρωπαϊκή τον προσδιορίζει ο κ. Τσαυτάρης και είναι τιμή μου που συνεργάζομαι μαζί του. Καλορίζικο το ερευνητικό κέντρο».

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργαύ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽αήμερυ Εκπαιδευτικουάήσίας

 Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, ο Δήμαρχος Νέστου κ. Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χαρουτουνιάν  υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για:

α) τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ για την κατάρτιση και εκπαίδευση  νέων αγροτών και

β) τη δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος επιδεικτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αξιοποιώντας την υπάρχουσα γεωθερμική ενέργεια και παράλληλα στη διατήρησή του ως επισκέψιμου εκθεσιακού χώρου στο κοινό, σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να εξοικειώνονται με τον τρόπο καλλιέργειας φυτικών ειδών που στοχεύουν στην παραγωγή τροφίμων και ενημέρωση σχετικά με εναλλακτικά συστήματα, όπως αυτό της αβαθούς γεωθερμίας για τη θέρμανση ανοικτών αγροτικών καλλιεργειών υπό χαμηλή κάλυψη στην περιοχή.

Ειδικότερα, οι συμβαλλόμενοι φορείς θα συνεισφέρουν στην κατάρτιση των νέων αγροτών (γεωργών-κτηνοτρόφων) και στην εγκατάσταση πειραματικών και επιδεικτικών αγρών για νέες καλλιέργειες και νέες τεχνικές, π.χ.

1) Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά με σκοπό οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις που αφορούν: την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την ξήρανση, την αποθήκευση, την μεταποίηση-τυποποίηση και τέλος την εμπορία των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και

2) Αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, με σκοπό την ενημέρωση και εξοικείωση του κοινού με τις τεχνολογικά «άγνωστες» ακόμη διαδικασίες αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας.

 Ολοκλήρωση Τετραήμερου Εκπαιδευτικού Σεμινάριου για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και την αξιοποιήση της γεωθερμίας

 Μάλιστα, χθες ολοκληρώθηκε το τετραήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο  για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αλλά και η ενημερωτική Ημερίδα για τη χρήση της γεωθερμίας στον αγροτικό τομέα. Εντυπωσιακή  και πολυπληθής μάλιστα ήταν η συμμετοχή ενδιαφερομένων νέων αγροτών, σπουδαστών, επαγγελματιών,  επιστημόνων και εκπροσώπων συνεταιρισμών.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!