Εγκαίνια επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε Αλμυρό και Φάρσαλα

Τη βάνα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο κατά τη συμβολική τελετή ενεργοποίησης της εγκατάστασης φυσικού αερίου στον Δημοτικό Βρεφονηπιακό σταθμό Αλμυρού, στο πρώτο κτήριο της πόλης που τροφοδοτείται συμβολικά με φυσικό αέριο άνοιξε  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ύστερα από πρόσκληση της ΕΠΑ Θεσσαλίας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεναγήθηκε στο εργοτάξιο στα Φάρσαλα. Εκεί, τον υποδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής ΕΠΑ Θεσσαλίας, Φεντερίκο Ρεγκόλα, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας, Λεωνίδας Μπακούρας, ο Δήμαρχος Φαρσάλων, Άρης Καραχάλιος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο Αλμυρού, Δημήτριο Εσερίδη και απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων στο δημαρχείο, στην οποία παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Ο κ. Σκουρλέτης άναψε τη δάδα του φυσικού αερίου έξω από το δημαρχείο της πόλης.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε:

«Η σημερινή παρουσία εδώ σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κυβέρνηση σε τέτοιου είδους έργα, ιδιαίτερα στην επαρχία και στην περιφέρεια. Και αυτός είναι ένας λόγος που ανταποκρίθηκα αμέσως στο αίτημα του κ. Μπάκουρα και του είπα να μην στείλουμε απλώς κάποιον τυπικά να παρευρεθεί, αλλά να σηματοδοτήσω με την παρουσία μου αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι ουσιαστικά η ΕΠΑ Θεσσαλίας είναι ένα μικρό άλογο, διότι τρέχει καλά. Το να έχει καταφέρει μέχρι τώρα να διασυνδέσει το 54% των καταναλωτών, είναι μια επιτυχία, μια μεγάλη επιτυχία, την οποία δεν την βλέπουμε για παράδειγμα στην Αττική. Να, λοιπόν, πως μπορεί να προπορεύεται και να προηγείται η ελληνική περιφέρεια. Αυτά τα έργα και ιδιαίτερα στο χώρο του φυσικού αερίου έχουν τεράστια σημασία, γιατί πράγματι μέσα από την διείσδυση του φυσικού αερίου μπορούμε να εξασφαλίσουμε πιο φθηνές υπηρεσίες για τους καταναλωτές αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση.

Το φυσικό αέριο είναι ένα φιλικό μέσο και πιο συγκεκριμένα η χρήση του. Ούτως ή αλλιώς ξέρετε, πια, ότι οι εκπομπές αερίων κοστολογούνται, πληρώνονται. Και όταν λέμε πληρώνονται δεν εννοούμε γενικά και αόριστα. Πληρώνονται από όλους μας. Είναι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή οι φθηνές τιμές, το εφαλτήριο για την  ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Και μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, τις οποίες τις γνωρίζετε και όλοι μας υφιστάμεθα, εννοώ τις συνθήκες της βαθειάς οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται. Μπορούμε σήμερα και δείχνουμε πως είμαστε ικανοί να κάνουμε έργα αναπτυξιακά, να γίνονται έργα που ανοίγουν προοπτικές σε αυτόν τον τόπο. Ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας που όπως είπαμε μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για μια συνολική αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Βρισκόμαστε μετά από χρόνια μπροστά σε έναν σχεδιασμό, ο οποίος αφορά την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Αυτό θεωρώ ότι είναι το νέο ποιοτικό στοιχείο το οποίο πιστώνεται και στην καινούργια διοίκηση της ΔΕΠΑ. Γίνονται μεγάλες αλλαγές στον χώρο του ΦΑ. Σχεδιάζονται αγωγοί, η χώρα μας έχει κατορθώσει και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, γνωρίζετε για το έργο του TAP, το οποίο εγκαινιάζεται τον Μάιο στην Θεσσαλονίκη. Επίσης γνωρίζετε για τους άλλους αγωγούς που θα διασυνδεθούν με τον αγωγό TAP, ενώ ταυτόχρονα ασκούμε μία πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, και, εκεί που άλλοι ύψωναν τείχη, εμείς χτίζουμε γέφυρες. Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε έναν ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά υπάρχει και το εσωτερικό της χώρας. Σημασία έχει ότι θα ωφεληθεί η ίδια μας η χώρα και το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα εδώ από τα Φάρσαλα είναι ακριβώς ένα μήνυμα ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του φυσικού αερίου και ότι πλέον με ένα σοβαρό τρόπο, συστηματικό τρόπο, σχεδιασμένο τρόπο, προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Θέλω να πως επίσης επειδή βρίσκομαι εδώ στα Φάρσαλα, σε μια πόλη που είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής, για ένα άλλο θέμα που αφορά στο κόστος της ενέργειας. Γνωρίζετε ότι από μεθαύριο, 1η Απριλίου, μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός της ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών οι οποίοι δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, δεν είναι μπαταχτζήδες -αυτά μπορεί να ακούγονται κατά καιρούς και εξυπηρετούν σκοπιμότητες- είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Και γίνεται αυτή τη στιγμή μια προσπάθεια, για πρώτη φορά στον τόπο μας μετά από χρόνια, να ανακουφίσουμε αυτούς οι οποίοι πρέπει και έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση όχι μόνο του ΦΑ -γιατί άκουσα με ανησυχία και για ληξιπρόθεσμα και προς την ΕΠΑ- αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναγκαία δημόσια αγαθά, στα οποία πρέπει να έχουμε πρόσβαση όλοι. Ταυτόχρονα αυτή η ρύθμιση που αρχίζει από την Παρασκευή 1η Απριλίου και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν όλοι στο καθεστώς των 36 δόσεων και χωρίς προκαταβολή. Είναι μια μεγάλη ανάσα και ταυτόχρονα είναι και ένα όφελος και για την εταιρεία. Δεν αρκεί μια εταιρεία, η ΔΕΗ ή η ΕΠΑ, να καταγράφει τις οφειλές. Σημασία έχει να μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που θέλει και όλοι θέλουν στην μεγάλη τους πλειοψηφία, να μπορούν να τις αποπληρώσουν. Ποιος δεν αισθάνεται καλά όταν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του; Εσείς το γνωρίζετε καλά, γιατί είστε άνθρωποι του μόχθου. Ξέρετε τι σημαίνει δημιουργώ, οργώνω, παλεύω για τη ζωή. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση λοιπόν για όλους εσάς που πραγματικά συμμετέχετε στην οικονομική ζωή της χώρας, ο καθένας από το μετερίζι του, είναι να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του. Είναι, λοιπόν, άλλο ένα δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας αυτή τη στιγμή το οποίο προκρίνουμε. Νομίζω ότι σήμερα, όπως είπαμε και πριν, στέλνουμε ένα μήνυμα, το οποίο θα πρέπει όχι προφανώς να το υπερδιογκώνουμε, αλλά δεν πρέπει και αναφέρομαι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να το θάβουμε, γιατί όλοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο και καμία φορά όταν ανοίγουμε τα δελτία στις οκτώ, έχουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε έναν άλλο πλανήτη. Ότι περίπου βρισκόμαστε στην Λωρίδα της Γάζας ή στην Συρία, με αυτά που ακούμε καμιά φορά. Λοιπόν, ας μην ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, αλλα να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτός είναι και ο ρόλος των ΜΜΕ και αυτό θέλουν να κάνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά που εργάζονται σε αυτόν τον χώρο και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή όλες οι προϋποθέσεις για να αισθανθούμε μέσα στο 2016 ότι κάτι αλλάζει.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, της αξιολόγησης, το γνωρίζετε όλοι, θέλουμε αυτά τα αναγκαία μέτρα να δημιουργήσουν το σταθερό έδαφος για να μπορέσουμε ύστερα από πολλά χρόνια να κάνουμε ορατά τα σημάδια μια νέας πορείας. Υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, έχει κάνει μεγάλες θυσίες ο κόσμος, έχει σφίξει πολύ το ζωνάρι, δεν πάει άλλο, δεν προχωράει παραπέρα. Τα παραδείγματα είναι γνωστά σε όλους, οι εμπειρίες είναι γνωστές. Σήμερα λοιπόν υπάρχουν προϋποθέσεις, άμεσα, βραχυπρόθεσμα να κλείσουμε την υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Έχει κλείσει η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δημιουργώντας μια ασφάλεια, πλέον, όχι μόνο σε καταθέτες αλλά και σε ξένους επενδυτές.

Σας πληροφορώ ότι η εικόνα που ύστερα από πολλά χρόνια έχουν οι άνθρωποι που ζουν εκτός Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη από αυτή που νομίζουμε εμείς ότι έχουμε για την ίδια την χώρα μας, και για την πορεία της οικονομίας. Νομίζω ότι αν δεν υπάρχουν πολιτικά εμπόδια -και δεν αναφέρομαι σε πολιτικές εξελίξεις, δεν θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους συζήτηση, πολιτικά εμπόδια εννοώ στην διαπραγμάτευση- θα μπορούμε να μιλάμε μετά το τέλος του Πάσχα ότι θα έχουμε ανοίξει έναν άλλο δρόμο, για να μπορέσουμε ο καθένας να δει να πιάνει τόπο η δουλειά του, να μπορεί ξανά να ονειρεύεται, να σχεδιάζει το μέλλον των παιδιών του, να μπορεί ξανά να πιστεύει ότι τα παιδιά του θα σπουδάσουν και θα εργαστούν εδώ. Θα μου πείτε, όλα αυτά ξεκινάνε από το σημερινό έργο; Ναι.

Το σημερινό έργο έχει μια τέτοια αναπτυξιακή διάσταση. Πριν από λίγη ώρα, όταν βρισκόμασταν στο εργοτάξιο, ρώτησα αυτούς τους σωλήνες από πού τους προμηθευόμαστε; Και με χαρά έμαθα ότι είναι ελληνικοί. Διότι δεν είναι μόνο ότι εξασφαλίζεται φθηνό αυτή τη στιγμή φυσικό αέριο σε εσάς. Ταυτόχρονα, δίνεται δουλειά σε έναν εργολάβο, σε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι θα σκάψουν τη γη, σε μία εταιρεία ελληνική, η οποία θα κατασκευάσει τους σωλήνες. Και έτσι δημιουργούμε τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις. Τέτοιες λοιπόν στιγμές πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Σε αυτές τις εικόνες πρέπει να προσβλέπουμε από εδώ και πέρα, μέχρι το 2016 και για τα επόμενα χρόνια, για να ξαναέρθει η ελπίδα εδώ στην Θεσσαλία, στην Ελλάδα, στον τόπο μας, για να μπορούμε όλοι να λέμε ότι τελικά η δουλειά μας πιάνει τόπο».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση