Εγκαίνια του πάρκου Καναδά σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Τελετή εγκαινίων του Πάρκου του Καναδά και αποκαλυπτήρια του αγάλματος Inukshuk (τεχνοτροπίας των ιθαγενών της φυλής Ιnuit του Καναδά) καθώς και του Δείκτη Μνήμης προς τιμήν του φιλέλληνα Καναδού πολιτικού Μακένζυ Κινγκ, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 70 χρόνων ελληνοκαναδικών διπλωματικών σχέσεων το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2013 στις 11.00 το πρωί στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Μακένζυ Κίνγκ.

Το πάρκο του Καναδά αποτελεί συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Πρεσβεία του Καναδά προς την αδελφοποιημένη  πόλης της Οττάβα, αλλά και μια κίνηση τιμής και μνήμης προς τον φιλέλληνα Μακένζυ Κίνγκ. Όλα τα έξοδα του γλυπτού και του δείκτη μνήμης είναι μια δωρεά της Πρεσβείας του Καναδά και της καναδικής εταιρείας τροφίμων.

 Ο Γουίλιαμ Λάιον Μακένζυ Κινγκ, 10ος Πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε όταν εισέβαλαν οι Ναζί στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941: «Όταν η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, η χώρα στην οποία οφείλουμε μια ανώτερη και ομορφότερη ζωή, υφίσταται τέτοια επίθεση, η θέση όλων των πραγματικών ανθρώπων είναι στο πλευρό της.» Ο Μακένζυ Κινγκ, πρωθυπουργός του Καναδά κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε την περίοδο 1942-1945 το Ελληνικό Ταμείο Αρωγής Πολέμου του Καναδά στην προσπάθειά του να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Μετά το τέλος του πολέμου, δρόμοι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πήραν το όνομά του Μακένζυ Κινγκ προς τιμήν του Καναδού πρωθυπουργού.

Σε παρτέρι δίπλα στη συμβολή των δύο οδών θα τοποθετηθεί ένα γλυπτό Inukshuk που φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αρχιτέκτονας Γιώργος Παυλίδης. Ιnukshuk στη γλώσσα των ιθαγενών της φυλής Ιnuit του Καναδά, σημαίνει «με τη μορφή ανθρώπου». Οι Inuit κατασκεύαζαν αυτά τα πέτρινα ορόσημα κατά μήκος των βορείων ακτών του Καναδά για να εντοπίζουν τα μονοπάτια που ακολουθούσαν οι ταξιδιώτες της εποχής, τις περιοχές κυνηγιού και τους τόπους λατρείας.Το ιδιαίτερο αυτό έργο τέχνης δημιουργήθηκε για να συμβολίζει την αλληλεγγύη και τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ των λαών του Καναδά και της Ελλάδας. Από την εμβάθυνση στην συμβολογία των αρχαίων Ιnukshuk, είναι εμφανής η ασύμμετρη προεκβολή του ενός "μπράτσου" που υποδείκνυε συνήθως ή τον Βορρά ή την κατεύθυνση προς κάποιο χώρο (ψαρέματος, καταλύματος, νερού).

 Αυτή η προεκβολή θα είναι προσανατολισμένη προς Βορρά, επί του νοητού άξονα σύνδεσης του City Hall της Ottawa με το Πάρκο Καναδά, συμβολίζοντας την αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Η θέση  του γλυπτού ορίστηκε στο σημείο επαφής δύο διαγωνίων του σχήματος του παρτεριού και του προαναφερόμενου νοητού άξονα και καθιστά το γλυπτό περίοπτο από όλες τις οπτικές γωνίες σε σχέση με την οδό Μακένζυ Κίνγκ και την Πλατεία Αγίας Σοφίας. Παρ’ όλα αυτά η θέση του γλυπτού είναι προσωρινή στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού και ανάπλασης της Πλατείας Αγίας Σοφίας- Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας.Επίσης σε θέση δίπλα στο γλυπτό θα τοποθετηθεί «Δείκτης Μνήμης» με φωτογραφία και μικρή τρίγλωσση αναφορά στη ζωή και το έργο του φιλέλληνα καναδού πρωθυπουργού.

 Με αφορμή την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε: «Με τη συνεργασία άλλης μιας φίλης χώρας κι αδελφοποιημένης πόλης,  προχωρήσαμε στην αναβάθμιση ακόμη μιας γωνιάς της πόλης μας. Οι συνεργασίες αυτές υπογραμμίζουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και τιμούν πόλεις και χώρες με τις οποίες μας συνδέει ιστορική φιλία και άρρηκτοι δεσμοί».

 «Στο πλαίσιο της πολιτικής της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την έμπρακτη ενδυνάμωση των σχέσεων μας με τις αδελφοποιημένες πόλεις του Δήμου μας, και συγκεκριμένα την Οτάβα ορίζουμε ακόμη έναν μικρό χώρο της πόλης ως Πάρκο Καναδά» σημείωσε ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε. Σπύρος Πέγκας και πρόσθεσε: «Η ενέργεια αυτή από πλευράς μας έχει ως στόχο να τιμήσουμε τη διαχρονική στήριξη του Καναδά προς την χώρα μας αλλά και ειδικότερα προς τη Θεσσαλονίκη και να ενισχύσουμε τις διαπραγματεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει, για μελλοντικές αεροπορικές διασυνδέσεις μεταξύ του Αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και πόλεων του Καναδά».

 Από τη μεριά του ο Πρέσβης του Καναδά Robert W. Peck δήλωσε: «Ισχυροί ιστορικοί δεσμοί συνδέουν Έλληνες και Καναδούς. Τα εγκαίνια του "Πάρκου του Καναδά" υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη και την φιλία Καναδών και Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μία φιλία που παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!