Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη

Η «στροφή» που παρατηρείται, λόγω της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στη νεολαία, προς την αγροτική παραγωγή  είναι ένα αισιόδοξο γεγονός ότι θα αρχίσουμε να  παράγουμε ως χώρα.

Παρόμοια είναι η τάση  που επικρατεί και στην προηγμένη Δύση, για  παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου «για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του '20 παρατηρείται αύξηση των απασχολουμένων στη γεωργία».

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Δρ. Πάνος Κανέλλης, τόνισε ότι «η αγροτική επιχειρηματικότητα δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, αλλά «τρόπος ζωής» ο οποίος προϋποθέτει αγάπη για τη φύση, αλλά και γνώσεις. Σε αυτό τον τομέα, μπορεί να συμβάλλει το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας».

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής & Perrotis College, παρουσία των Υπουργών Ανάπτυξης, Μεταφορών, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη, και του Αν. Υπουργού Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρου Καλαφάτη. Ομιλητές στα εγκαίνια του Κέντρου ήταν o Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, κ.Robert Sanders, ο κ. Γιάννος Γραμματίδης , Πρόεδρος του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Νικόλαος Πέντζος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «μήνυμα αισιοδοξίας» πρωτοβουλίες σαν κι αυτή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και  του Perrotis College και υπογράμμισε «ότι για την υποστήριξή τους θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη».

«Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε σχετικό εργαλείο, προκειμένου να στηρίξουμε πρωτοβουλίες σαν κι αυτές, που θα προωθεί στο εξής το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε σταδιακά να δομήσουμε μια νέα, εθνική παραγωγική βάση για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Στην προσπάθεια που κάνει η πολιτεία να κάνει τη δημιουργία πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το να έχουμε ένα κέντρο επιχειρηματικότητας, όπου κάποιοι, που από επιλογή τους θέλουν να γίνουν αγρότες και θέλουν να αξιοποιήσουν καινοτόμες διαδικασίες είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στη μεταποίηση, είτε στη διακίνηση, είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε ο κ. Τσαυτάρης.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την ίδρυση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας δήλωσε κ. Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της παροχής τεχνογνωσίας και της υποστήριξης της νέας επιχειρηματικότητας προς τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τη διακίνηση.

Η κα Αγγελίνα  Κυριακοπούλου, προβατοτρόφος, μίλησε για το Κέντρο επισημαίνοντας ότι«ευκαιρίες που ανοίγονται εν μέσω κρίσης, μέσα από ένα τόσο ανταγωνιστικό κλάδο, όπως αυτός της παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης είναι πολλές. Χρειάζεται πολύ καλή δουλειά, ανοιχτό μυαλό και επιχειρηματικό ένστικτο για να αξιοποιηθούν όλα αυτά. Προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται η Αμερικανική Γεωργική Σχολή που μας έχει σταθεί πολλές φορές αρωγός, δίνοντας  μας ιδέες και κίνητρα. Η διάχυση της τεχνογνωσίας της μέσα από ένα άρτιο και οργανωμένο Κέντρο Επιχειρηματικότητας, Σίγουρα, μπορεί να διαμορφώσει ένα υγιές και ανταποδοτικό πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας».

 

Τέλος, ο κ. Πολιτόπουλος σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε τη σωστή κρίση για να αφοσιωθούμε σε κάτι  καινοτόμο και το νέο Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας είναι ένα παράδειγμα αυτής της καινοτομίας για την οικονομία μας που τόσο πολύ το χρειάζεται»

Οι υπηρεσίες διδασκαλίας του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας αφορούν την προετοιμασία νέων υποψήφιων επιχειρηματιών στον αγροτικό τομέα, στη μεταποίηση και τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, αλλά και τη συμβουλευτική που προσφέρεται από το Κέντρο και από το Perrotis College, για όσους επιλέξουν τελικά να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό κλάδο.

Οι ενδιαφερόμενοι για το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας μπορούν να δηλώσουν άμεσα τη συμμετοχή τους καθώς τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 23 Οκτωβρίου. Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 2310-492 850 ή στέλνοντας e-mail στο kae@afs.edu.gr

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Σχολή και το Perrotis College έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης του Κέντρου από ανεξάρτητο οίκο του εξωτερικού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα επαγγελματικά προσόντα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το γραφείο τύπου της Σχολής στο 2310-492 726.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!