Εγκαταλείπει την πλαστική συσκευασία η Lego

Σε ανακυκλώσιμο χαρτί, αντί πλαστικού, θα συσκευάζει εφεξής τα προϊόντα της η Lego, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της. Η εταιρεία παιχνιδιών, με έδρα τη Δανία, ανέφερε ότι οι νέες συσκευασίες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται το 2021, στο πλαίσιο επένδυσης 400 εκατ. δολαρίων σε περιβαλλοντικά βιώσιμες παραγωγικές μεθόδους.

«Λαμβάνουμε πολλά γράμματα από παιδιά, που μας ρωτούν γιατί συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης για τα κουτιά μας. Η απορία τους μας ενέπνευσε να αλλάξουμε μέθοδο συσκευασίας. Τα παιχνίδια μας θα συσκευάζονται όλα σε ανακυκλώσιμα υλικά μέχρι το τέλος του 2025», είπε ο επικεφαλής περιβαλλοντικών μελετών της Lego, Τιμ Μπρουκς. Η εταιρεία χρησιμοποιεί κάθε χρόνο 5.000 τόνους πλαστικού για την κατασκευή κουτιών για τα δημοφιλή παιχνίδια της. Ακόμη μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα δημιουργούν τα τουβλάκια της Lego, η κατασκευή των οποίων απαιτεί κάθε χρόνο 90.000 τόνους πλαστικού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η εταιρεία ερευνά εδώ και χρόνια εναλλακτική λύση, με στόχο την πλήρη αντικατάσταση του πλαστικού. Το νέο υλικό κατασκευής θα πρέπει να είναι εξίσου ασφαλές και ανθεκτικό όσο και τα πλαστικά τουβλάκια. Τα κομμάτια θα πρέπει να «κουμπώνουν» τέλεια μεταξύ τους και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού με τα παλιότερα πλαστικά τεμάχια, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να δημιουργήσει περίπλοκες αλλά σταθερές κατασκευές. Μια λύση που προκρίνουν ερευνητές της Lego είναι η κατασκευή τούβλων από σκληρό ζαχαροκάλαμο, που είναι απολύτως βιοδιασπώμενο.

Μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», τον Ιούλιο, έδειξε ότι ακόμη και αν η παραγωγή πλαστικού μειωθεί κατά 80% έως το 2040, το περιβάλλον θα παραμείνει επιβαρυμένο από 710 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτων. Η ανακάλυψη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων στις πλαστικές συσκευασίες προκαλεί πονοκέφαλο σε πολλές πολυεθνικές. Η Nestle, για παράδειγμα, που χρησιμοποίησε 1,5 εκατ. τόνους πλαστικού τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της για χρήση ανακυκλώσιμων υλικών από τους προμηθευτές της.

«Βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης ρύπανσης από πλαστικές ουσίες και όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να περιορίσουν τη χρήση πλαστικού», λέει η Εμα Πρίστλαντ, επικεφαλής της οργάνωσης Break Free from Plastic.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση