Εγκαταστήστε αντλία θερμότητας με το νέο «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον» μπορεί να καθυστερεί, αλλά το ενδιαφέρον για την ένταξη σε αυτόν μόλις προκηρυχθεί διατηρείται αμείωτο.

Μία από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος είναι η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης, όπου μπορεί να επιδοτηθεί η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Οι αντλίες θερμότητας «αντλούν» θερμότητα από μία ψυχρή πηγή (εξωτερικό περιβάλλον τον χειμώνα ή ψυχόμενος χώρος το καλοκαίρι) και με τη βοήθεια ενός ψυκτικού μέσου την αποβάλλουν σε μία θερμή πηγή (θερμαινόμενος χώρος τον χειμώνα ή εξωτερικό περιβάλλον το καλοκαίρι).

Επειδή «επιβάλλουν» μία ροή θερμότητας από το ψυχρότερο προς το θερμότερο περιβάλλον, που είναι αντίθετη προς τη «φυσική ροή» θερμότητας (που είναι από το θερμότερο προς το ψυχρότερο), απαιτούν την κατανάλωση ενός μικρού ποσού ενέργειας (συνήθως ηλεκτρικής) για να συντηρήσουν τη λειτουργία τους.

Οι αντλίες θερμότητας αέρα/νερού στηρίζουν τη λειτουργία τους στην αξιοποίηση του φθηνότερου καυσίμου που μπορεί κανείς να βρει, το οποίο δεν είναι άλλο από τον δωρεάν αέρα.

Οι συγκεκριμένες αντλίες, οι οποίες τοποθετούνται εξωτερικά, χρησιμοποιούν τη θερμική ενέργεια του εξωτερικού αέρα και μπορούν να μετατρέψουν ένα υπάρχον σύστημα θερμαντικών σωμάτων σε ένα αποτελεσματικό, πλήρες σύστημα θέρμανσης.

Η θερμότητα που συγκεντρώνεται από την αντλία μπορεί να τροφοδοτήσει το ενδοδαπέδιο σύστημα, τα θερμαντικά σώματα και το ζεστό νερό χρήσης κάθε σπιτιού. Η ίδια αντλία θερμότητας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα κλιματισμού για το δροσισμό του χώρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Πλεονεκτήματα

Τα σύγχρονα συστήματα αντλίας θερμότητας αέρα-νερού, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, για θέρμανση, ζεστό νερό, ακόμα και κλιματισμό, επιτυγχάνουν:

  • Μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα
  • Ελάχιστες δαπάνες καυσίμου
  • Ελάχιστες εκπομπές CO2
  • Χρήση ανανεώσιμης ενέργειας μέσα στο σπίτι
  • Πιο οικολογική θέρμανση

Μάλιστα, υπάρχουν αντλίες θερμότητας αέρα-νερού, που μπορούν να συνδεθούν με ηλιακούς συλλέκτες για ακόμα μεγαλύτερη απόδοση.

Οι αντλίες θερμότητας είναι πολύ ευέλικτα μηχανήματα όσον αφορά την εγκατάσταση και η τοποθέτηση τους συνήθως είναι απλή, χωρίς ιδιαίτερα χρονοβόρες και επίπονες για το κτήριο εργασίες.

Η αντλία θερμότητας ενσωματώνει όλα τα εξαρτήματα και τις διατάξεις που απαιτούνται για την λειτουργία της σε ένα ολοκληρωμένο μηχάνημα που μοιάζει με μία εξωτερική μονάδα ενός κλιματιστικού. Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει την δυνατότητα ελεύθερης τοποθέτησης σε οποιοδήποτε σημείο εξωτερικά του κτηρίου, αλλά και εσωτερικά με την επιλογή του κατάλληλου μηχανήματος.

Η αντλία θερμότητας επί της ουσίας μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε κτήριο και να λειτουργήσει ως ένα νέο σύστημα εξαρχής ή να αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα θέρμανσης ή κλιματισμού με τις απαραίτητες μετατροπές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.