Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης στο Κορδελιό

του Νίκου Αβουκάτου

Τους προβληματισμούς τους για την έντονη δυσοσμία έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και οι εκπρόσωποι της κίνησης πολιτών «Η αναπνοή είναι δικαίωμα». Στη διάρκεια μιας εκτενούς συζήτησης διάρκειας δυο ωρών τέθηκαν στο τραπέζι αρκετά ερωτήματα που αφορούσαν τις ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ποσό των 131.000 ευρώ μέσω του Πράσινου Ταμείου για την αγορά του εξοπλισμού των δυο ειδικών οργάνων που θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης της Περιφέρειας που βρίσκεται στο Κορδελιό. Το ένα μηχάνημα θα αφορά τη μέτρηση των χημικών ενώσεων που ευθύνονται για τη δυσοσμία και το άλλον με την ανάλυση υδρογονανθράκων.

famellos-5

famellos-7

Επιπλέον, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό της πηγής ρύπανσης. Όπως είπε ο κ. Φάμελλος «θα πρέπει να δούμε αν τηρούνται οι κανόνες και οι οδηγίες της ΕΕ σε θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον».

Τόνισε ότι υπάρχει μέχρι σήμερα μια ασάφεια για την πηγή ρύπανσης για αυτό και χρειάζεται να γίνει  ταυτοποίηση των ρύπων μέσα από τους ελέγχους  και  το ερευνητικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο μετά την υπογραφή της  προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τόσο ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων τον ενημέρωσαν για την επιδείνωση του προβλήματος τα τελευταία δυο χρόνια, τους έθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα και ζήτησαν από τον υπουργό να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Σούλας απευθυνόμενος στο κ. Φάμελλο ανέφερε ότι οι κάτοικοι θέλουν να μάθουν πόσο επιβλαβής είναι η δυσοσμία και να εντοπιστεί η πηγή ρύπανσης.

Ο κ. Φάμελλος  εξήγησε ότι ενημερώνεται συνεχώς για το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας και θα συνεχίσει τις επαφές του ενώ τις επόμενες ημέρες ανέφερε ότι θα ζητήσει να ενημερωθεί και από εκπροσώπους των ΕΛΠΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Δημήτρης Μάρδας και της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Φάμελλος μετέβη στη 5η συνοικία όπου και διαπίστωσε τη δυσοσμία.

famellos-3

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση