ΕΕ: Ψήφισμα για την απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη έως το 2022

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη έως το 2022 εν μέσω φόβων ότι είναι καρκινογόνο. Η κίνηση ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντίθετα συνιστά να ανανεωθεί η άδεια χρήσης της για 10 χρόνια.

Η πλειονότητα των Ευρωβουλευτών υποστήριξε την πρόταση που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της ουσίας, απαγορεύοντας αρχικά την οικιακή και στη συνέχεια τη γεωργική χρήση. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη θα πρέπει να απαγορευθούν πλήρως, σύμφωνα με τους νομοθέτες.

Τη Δευτέρα, ακτιβιστές που αντιτίθενται στη χρήση του ζιζανιοκτόνου παρέδωσαν στην Ε.Ε. αίτηση υπογεγραμμένη από περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους που υποστηρίζουν την πλήρη απαγόρευση του στην Ευρώπη. Η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το ζιζανιοκτόνο προκαλεί καρκίνο, γεγονός που επιβεβαίωσε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2015. Αντίθετα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, η ουσία δεν προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο.

Στη δήλωσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε επίσης ότι το πρόσφατο σκάνδαλο όπου αποκαλύφθηκε ότι ο αμερικανικός γεωργικός κολοσσός Monsanto επηρέασε την έρευνα σχετικά με την ασφάλεια του ζιζανιοκτόνου. Οι αποκαλύψεις «αμφισβητούν την αξιοπιστία ορισμένων μελετών που χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση της Ε.Ε. για την ασφάλεια της γλυφοσάτης», ανέφερε η δήλωση.

Παρόλο που το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, επιτείνει την πίεση στο εκτελεστικό σκέλος της ένωσης, την Κομισιόν, η οποία είχε συστήσει προηγουμένως να ανανεωθεί η άδεια του ζιζανιοκτόνου για δέκα χρόνια. Η Επιτροπή επιδιώκει τώρα μια ανανέωση πέντε έως επτά ετών για την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ειδικοί από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη σύσταση της Επιτροπής αυτή την εβδομάδα. Εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία για την ανανέωση της άδειας μέχρι το τέλος του έτους, η γλυφοσάτη θα απαγορευθεί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση