Εθελοντές στη Ζάκυνθο γέμισαν 4.000 σακούλες με πλαστικές συσκευασίες στη διάρκεια παράκτιων καθαρισμών

του Νίκου Αβουκάτου

Η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Green Activist Group «Υλήεσσα» από το 2019 προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δυσάρεστη γενικευμένη ρύπανση με τα στερεά απόβλητα σε παραλίες και παράκτιες περιοχές της Ζακύνθου. Συνολικά τα μέλη της έχουν γεμίσει 4.000 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων των 100 λίτρων, κυρίως με πλαστικές συσκευασίες, σε διάστημα περίπου 2, 5 ετών.

Επιπλέον, έχουν περισυλλέξει ένα σημαντικό αριθμό ογκωδών αντικειμένων που πετούν κάποιοι ασυνείδητοι σε διάφορα σημεία  του νησιού. O συνολικός τους όγκος ξεπερνά 150.000 λίτρα.

Τον Αύγουστο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα του ελληνικού του τουρισμού,  η φημισμένη παραλία στο Ναυάγιο της Ζακύνθου που κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες δυσφημίστηκε με την άσχημη εικόνα της σωρού σκουπιδιών που  έκανε τον γύρο του κόσμου. Τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας Green Activist Group «Υλήεσσα» συνέδραμαν στην απομάκρυνση των σκουπιδιών.

«Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε στο σημείο, όπως έχουμε κάνει επανειλημμένως και τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες απομακρύναμε τουλάχιστον δύο με τρεις σακούλες και θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά» επεσήμανε ο υπεύθυνος της Ομάδας Δημήτρης Κλάδης.

Το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό σωματείο Green Activist Group «Υλήεσσα» μέσα από το μείζον περιβαλλοντικό του έργο έχει πια αναχθεί σε θεματοφύλακα της απορρύπανσης και προστασίας του νησιού προς όφελος τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών του. Αρκετά σημαντική είναι και η συμβολή στο έργο καθαρισμού των εθελοντών της «zaCLEANthos». Την περιβαλλοντική αυτή ομάδα απαρτίζουν ξένοι που ζουν στο νησί.

Από το  2019  η εθελοντική ομάδα έχει επεκτείνει το επιχειρησιακό της σχέδιο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Η ομάδα αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και συνέβαλε στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για το θέμα της προστασίας των θαλασσών.

Πρωταρχικό μέλημα της ομάδας υπήρξε η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, η ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

Καθοριστική είναι η ευγενική προσφορά ιδιωτών που διέθεσαν τα σκάφη τους, αλλά και χάρη στους ιδιώτες που προθυμοποιήθηκαν να καλύψουν το σημαντικό κόστος των καυσίμων. Σήμερα η περιβαλλοντική ομάδα διαθέτει δικό της σκάφος, το οποίο δώρισε ο εφοπλιστής Αθανάσιος  Μαρτίνος.

«Οι δράσεις της Ομάδας το Φθινόπωρο γίνονται στο εσωτερικό του νησιού. Την  Άνοιξη, αναπτύσσεται σε όλη την παραλιακή ζώνη. Οι καλοκαιρινές δράσεις μας, επικεντρώνονται σε πολύσυχναστα μέρη, για να παραμένουν καθαρά, όπως το Ναυάγιο, Μαραθονήσι και  Μυζήθρες» ανέφερε ο κ. Κλάδης.

Στις καλοκαιρινές δράσεις της Ομάδας συμμετέχουν πολλοί τουρίστες απ' όλο τον κόσμο και όλες έχουν έναν ή δύο τουλάχιστον.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση