Φεβρουάριος 2018. Υπό βροχή, εθελοντές δύτες βουτάνε στα Λεγραινά Αττικής για να καθαρίσουν τον βυθό.
Με συντροφιά ένα δελφίνι, μέσα σε μια ώρα συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες από σκουπίδια, πλαστικά και ελαστικά αυτοκινήτων.
Οι βλαπτικές ουσίες τους απειλούν να νεκρώσουν τους βυθούς, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι θάλασσες είναι χωματερές. Ο βυθός της θάλασσας είναι χωματερή. Έχουμε βρει ό,τι υλικό μπορούμε να συναντήσουμε και στην χωματερή», εξηγεί στο Euronews ο εθελοντής δύτης Γιώργος Σαρελάκος.
Στην Ελλάδα, η κατανάλωση πλαστικού έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα χρησιμοποιούνται ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια για καφέ και κάθε χρόνο δύο δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια.
Πάνω από 300 σακούλες σούπερ μάρκετ το χρόνο αναλογούσαν σε κάθε 'Ελληνα πριν την εφαρμογή του περιβαλοντικού τέλους, την ώρα που οι Φινλανδοί καταναλώνουν μόλις 4, και μένει να δούμε αν το μέτρο θα φέρει αποτελέσματα.
Κομμάτια πλαστικού που καταλήγουν στο στομάχι ζώων και ψαριών είναι συνήθως φονικά.
«Αν καταπιεί ένα κομμάτι πλαστικό μεγάλο, το οποίο μένει στο στομάχι, δεν διαλύεται βέβαια. Καταλαμβάνει το στομάχι και το ζώο πεθαίνει από ασιτία κάποια στιγμή», λέει η Μαρία Γανωτή από το σύλλογο ΑΝΙΜΑ.
Οικολογικές οργανώσεις επισημαίνουν πως οι Έλληνες δεν συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας οι θάλασσες είναι κατάλληλες για κολύμβηση και η ρύπανση δεν είναι ορατή.
Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική στους υδροβιότοπους, όπως ο Κολοβρέχτης στην Εύβοια.
«Προσπαθούμε να καταστήσουμε σαφές ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, πολύ μεγάλο. Ότι πρέπει να το σταματήσουμε τώρα», δήλωσε ο Φραν Βάργκας, Ισπανός εθελοντής στην Εύβοια.
Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μαζική εκστρατεία για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικό στα 28 κράτη - μέλη.
WATCH: Greece has a serious plastic problem. READ MORE about how divers and volunteers are trying to help by @dgatopoulos @theodoratongas @TStavrak: https://t.co/u8LvwAnfWA pic.twitter.com/fWdXcKzODo
— AP Europe (@AP_Europe) April 5, 2018