Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: Ανησυχούν αγρότες και αλιείς λόγω της Ramsar

Αντιμέτωποι με την απειλή να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω της συνθήκης Ramsar, βρίσκονται αγρότες και αλιείς που ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδιά-Αλιάκμονα. Πάντως, όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ, δεν προτίθενται να μείνουν άπραγοι, καθώς ετοιμάζουν δέσμη προτάσεων που θα αφορούν σε τροποποιητικές ρυθμίσεις ή και την εξαίρεση της δραστηριότητάς τους στη ζώνη Γ' προστασίας. Στόχος τους είναι -όπως υπογραμμίζουν- να συνεχίσουν την απρόσκοπτη δραστηριότητά τους, προς όφελος του περιβάλλοντος, της εθνικής οικονομίας και της επαγγελματικής τους οντότητας.

Η περιοχή προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και έχει ενταχθεί και στο δίκτυο Natura 2000, ενώ το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Έως σήμερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που είχε υπογραφεί πριν χρόνια, η περιοχή Γ' προστασίας προφυλασσόταν και αγρότες και αλιείς ασκούσαν τη δραστηριότητά τους με κάποιες κυρώσεις και απαγορεύσεις. Με την ακύρωση της ΚΥΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προωθείται για ψήφιση Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς ωστόσο να γίνει αλλαγή ή πρόβλεψη για τα θέματα που αναμένεται να προκαλέσει.

Μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού έχει ενταχθεί η περιοχή Γ΄ προστασίας, η οποία αφορά 350.000 στρέμματα, κυρίως με ρυζοκαλλιέργεια. «Περίπου 200.000 στρέμματα αφορούν καλλιέργεια ρυζιού, που αποτελεί και το 80% της συνολικής παραγωγής στη χώρα», επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, και πρόσθεσε: «Αν δεν πετύχουμε την κατ΄ εξαίρεση χρήση γης, που μας ανήκει κιόλας, τότε 20.000 παραγωγοί θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο, στερώντας μάλιστα από την εθνική οικονομία ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ/ετησίως, σε συνάλλαγμα».

Υπογραμμίζοντας ότι η καλλιέργεια ρυζιού στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους αγρότες, δεδομένου ότι το έδαφος βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, ο κ. Καμπούρης σημείωσε, πως «πριν από 40 χρόνια που στο σημείο δεν καλλιεργείτο ρύζι, επικρατούσε το φαινόμενο της ερημοποίησης. Με την καλλιέργεια ρυζιού, λόγω των υπολειμμάτων και των τεχνητών λιμνών, ενισχύθηκε το οικοσύστημα και πλέον καταγράφονται πολλά τα είδη των πουλιών στο σημείο». Όπως, δε, τόνισε οι αγρότες φροντίζουν και προσέχουν το περιβάλλον περισσότερο «ίσως και από καθέναν, αφού η "υγεία" του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αλιείς που μιλούν για αφανισμό της μυδοκαλλιέργειας

Την απειλή να μειωθεί σε ποσοστό άνω του 50% η παραγωγή μυδιών στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και να χαθεί συνάλλαγμα για την Ελλάδα -υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως- διατυπώνουν οι αλιείς που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε περιοχές του Πάρκου (Χαλάστρα, Κύμινα, Μεθώνη, Μάλγαρα και Μακρύγιαλλος), τόνισε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου, Σπύρος Τσιάρας, που αριθμεί 250 μέλη. Ετησίως στην περιοχή παράγονται 40.000 τόνοι μυδιών.

«Οι νόμοι που ισχύουν για την περιοχή είναι αναχρονιστικοί και παλιοί. Εμείς επί σειρά χρόνων ζητούσαμε τροποποιήσεις και εξαιρέσεις, ώστε να αποφύγουμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως γίνεται τώρα. Ωστόσο, δεν υπήρχε η πολιτική βούληση το θέμα της συνθήκης Ramsar να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που η δραστηριότητα αγροτών και αλιέων δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή» επισήμανε ο ίδιος. «Ζητούσαμε επί σειρά χρόνων να μπει μια τάξη και να λειτουργούμε τις επιχειρήσεις μας με απόλυτα νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με τις επιταγές της συνθήκης Ramsar. Κανείς δεν μας έδινε σημασία» είπε και πρόσθεσε: «Τώρα τρέχουμε να σώσουμε την επιβίωσή μας». Όπως σημειώνει, αν δεν συμπεριληφθούν στο ΠΔ τροποποιητικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις, τότε «180 μυδοτροφεία θα κλείσουν, που ήδη δεν έχουν ανανεώσει την άδεια λειτουργίας τους και θα χαθεί τουλάχιστον το 50% της παραγωγής».

Αντίστοιχο κίνδυνο διατρέχουν και οι αλιείς στην περιοχή, αφού βάσει της συνθήκης Ramsar, στο Εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού απαγορεύεται η εντατική αλιεία κάτω των έξι μέτρων βάθος, όταν «ο μπλέ κάβουρας βρίσκεται κάτω από τα πέντε μέτρα, οι σουπιές και οι γοβιοί κάτω των τριών-πέντε μέτρων» υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, προσθέτοντας: «Οι ισοβαθείς των πέντε μέτρων απέχουν από τις ακτές που ασκούμε τη δραστηριότητά μας 4 χλμ».

Η στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος    

Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, είχε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της περιοχής, προκειμένου να συζητηθούν το καθεστώς προστασίας της φύσης, οι κανόνες και οι περιορισμοί που προκύπτουν από αυτό, αλλά και η ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη θέση. Ο αν υπουργός αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τον σχετικό προγραμματισμό του υπουργείου, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής τής τοπικής κοινωνίας, μέσω της σύνδεσης των Φορέων Διαχείρισης προστασίας με την τοπική ανάπτυξη, γεγονός που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση