Εθνικό Πάρκο Σχινιά: Καταστροφή με… άδεια

Στην αποψίλωση έκτασης στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά προχώρησε χθες ιδιώτης εργολάβος, κατ’ εντολήν της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο φορέας διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής προσπάθησε και τελικά κατάφερε να σταματήσει την καταστροφή, αφού όμως κόπηκαν δεκάδες δενδρύλλια κουκουναριάς, που είναι το κύριο προστατευόμενο είδος στην περιοχή. Το ερώτημα είναι πώς αδειοδοτήθηκαν τέτοιου είδους εργασίες χωρίς τη γνωμοδότηση του φορέα και πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά που συντελέστηκε.

Οι φύλακες του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα (που πλέον έχει αρμοδιότητα και την περιοχή του Υμηττού και τις περιοχές Natura της νοτιοανατολικής Αττικής) ήρθαν χθες το πρωί αντιμέτωποι με ιδιωτικό συνεργείο που ξεκίνησε να αποψιλώνει έκταση στη μια πλευρά του δρόμου που διασχίζει το πάρκο. Οπως προέκυψε, το συνεργείο είχε άδεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η αστυνομία που κλήθηκε από τον φορέα περιορίστηκε στο να καταγράψει το περιστατικό. Η ηγεσία του φορέα επικοινώνησε με το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας να παρέμβει για την άμεση παύση των εργασιών, όπερ και εγένετο το μεσημέρι.

Η ζημιά όμως είχε συντελεστεί. Το συνεργείο έκοψε όλη τη βλάστηση στη μία πλευρά του δρόμου, σε μήκος περίπου 250 μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και νεαρών δενδρυλλίων κουκουναριάς (το δάσος κουκουναριάς είναι ο λόγος που η περιοχή ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 2007). «Δεν συμφωνούμε με την επέμβαση που έγινε», λέει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης, Γιώργος Λυριντζής. «Τον Μάιο το διοικητικό συμβούλιο του φορέα πρότεινε συγκεκριμένες επεμβάσεις για την προστασία του δάσους κουκουναριάς. Ανάμεσα σε αυτές, η αποψίλωση των ξενικών ειδών (όπως ευκάλυπτοι και ακακίες), η απομάκρυνση της συνεχούς θαμνώδους βλάστησης, το κλάδεμα των πεύκων που περνούν τα στηθαία προς τον δρόμο και φυσικά το κόψιμο των αγριόχορτων σε μήκος 550 μέτρων, σε μια ζώνη 5 μέτρων εκατέρωθεν του δρόμου».

Μετά την κατεδάφιση των παράνομων ταβερνών, υπό την απειλή της παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο, η πολιτεία έδωσε το «πράσινο φως» στον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά να προχωρήσει σε μερικές από τις επεμβάσεις που ζητούσε για χρόνια. Επίσης, σημαντικό θέμα για όλους τους φορείς διαχείρισης παραμένουν οι πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες των φυλάκων τους. «Οι δίοδοι προς την παραλία κλείστηκαν με μπάρα από πέρυσι, ενώ τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες. Ομως οι φύλακες μπορούν να κάνουν πολύ λίγα όταν εντοπίζουν ανθρώπους μέσα στο δάσος της κουκουναριάς να ψήνουν ή να πετούν σκουπίδια – το δασαρχείο έχει έναν υπάλληλο για μια τεράστια περιοχή, ενώ η αστυνομία δεν είναι πάντα διαθέσιμη. Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα σταθμεύουν αυτοκίνητα και στις δύο πλευρές του δρόμου, με αποτέλεσμα αν συμβεί κάτι να μην μπορεί να περάσει πυροσβεστικό όχημα», λέει ο κ. Λυριντζής. «Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει την κατασκευή ενός παρακαμπτήριου δρόμου από τα Δικαστικά έως το Κάτω Σούλι, περίπου μισού χιλιομέτρου, προκειμένου αν υπάρχει πρόβλημα να μπορεί να κλείσει ο δρόμος που περνάει μέσα από την καρδιά του πάρκου. Ομως ο δρόμος δεν έχει υλοποιηθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Μαραθώνα πιέζει… για τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου, ενώ δεν προχωράει στην κατασκευή της παρακαμπτηρίου από τα Δικαστικά καθώς δεν συμφωνούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Στην Κομισιόν το ζήτημα

Στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά για τις επεμβάσεις που έγιναν την προηγούμενη Δευτέρα στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία ανέθεσε τις εργασίες πυροπροστασίας, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κοπή προστατευόμενων ειδών, κάτι που ο φορέας διαψεύδει. Το δε υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι υπάρχει πλήρης συνεννόηση για όλες τις αντιπυρικές επεμβάσεις στην Αττική.

Τη Δευτέρα συνεργείο ιδιώτη εισήλθε κατ’ εντολήν της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην καρδιά του εθνικού πάρκου και ξεκίνησε με βαριά μηχανήματα εργασίες αποψίλωσης δίπλα στον δρόμο. Οπως επιβεβαίωσε ο φορέας σε νέα απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ο εργολάβος «κατέστρεψε την εκεί υπάρχουσα φυσική αναγέννηση των νεαρών ατόμων κουκουναριάς», καθώς αποψίλωσε τα πάντα εκτός από τα δέντρα. Η αντίδραση του φορέα και η παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε ως αποτέλεσμα ο εργολάβος να συνεχίσει χθες και προχθές σε άλλα σημεία, εκτός εθνικού πάρκου. Επίσης, δόθηκε χθες εντολή στον εργολάβο να ακολουθήσει τις υποδείξεις που είχε κάνει ο φορέας ένα μήνα νωρίτερα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (και τις οποίες, σύμφωνα με τον φορέα, τη Δευτέρα ο εργολάβος αγνοούσε καθώς δεν του είχαν επισημανθεί στην εντολή εκτέλεσης εργασιών). Τέλος, ο φορέας υποστηρίζει ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε επιστασία των εργασιών από το δασαρχείο Καπανδριτίου, το οποίο όμως τυπικά δεν είναι υπεύθυνο καθώς δεν είναι κύριος του έργου.

Αντίδραση υπήρξε χθες και από το δασαρχείο Λαυρίου, που ζήτησε από το ΥΠΡΟΠΟ τις μελέτες για τις επεμβάσεις σε Natura 2000 στην περιοχή ευθύνης του.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε προχθές ότι τηρήθηκαν στον Σχινιά όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Οπως ανέφερε, οι επεμβάσεις είχαν την έγκριση των επιστημόνων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δεν υπήρξε καταστροφή προστατευόμενων ειδών, αλλά μόνο κοπή θάμνων και αγριόχορτων. Υποστήριξε δε ότι υπήρχε ανάγκη άμεσης παρέμβασης, που θα παρέκαμπτε τις χρονοβόρες διαδικασίες. Την άποψη αυτή υποστηρίζει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή», «οι προληπτικοί καθαρισμοί καλώς γίνονται, με την άψογη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη. Αν τη Δευτέρα στον Σχινιά έγινε κάποια παρανόηση, αυτή λύθηκε. Ή θα καθαρίσουμε το δάσος ή κινδυνεύουμε να το χάσουμε».

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση