Ειδικά «τασάκια» σε δέκα νησιά των Κυκλάδων κατά της μάστιγας των αποτσίγαρων (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε πολυσύχναστα σημεία της Αμοργού, όπως στα δύο λιμάνια της, των Καταπόλων και της Αιγιάλης, τις παραλίες αλλά και τις στάσεις των λεωφορείων, άρχισαν να τοποθετούνται τα πρώτα από τα δέκα σταχτοδοχεία, χρώματος μπλε. Πρόκειται για ειδικά κουτιά σχεδιασμένα για τη συλλογή αποτσίγαρων, ώστε να απαλλαγούν οι αμμουδιές του νησιού από τη μάστιγα της γόπας.

Ακόμη 40 σταχτοδοχεία θα τοποθετηθούν και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων: στο Κουφονήσι, στη Δονούσα, στην Ανάφη, στη Φολέγανδρο, στη Σέριφο, στην Κίμωλο, στη Σίκινο, στην Ηρακλειά και στη Σχοινούσα.

Ο δήμος Αμοργού και το Κοινωφελές Ίδρυμα A.K. Λασκαρίδη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του προγράμματος SeaChange GreekIslands με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Η αντιδήμαρχος Τουριστικής και Πολιτιστικής προβολής της Αμοργού Καλλιόπη Δεσποτίδη τονίζει στη Greenagenda.gr ότι «το πρόγραμμα είναι σημαντικό και ελπίζουμε πως θα το αγκαλιάσει ο κόσμος ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος».

Στόχος του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι να παρέμβει καίρια στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θαλάσσια ρύπανση, στην αντιμετώπιση του προβλήματος εκεί που κυρίως εκδηλώνεται, αλλά και στην ανάληψη δράσεων που ενισχύουν την πρόληψη, ατομικά και συλλογικά. Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις και το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επιδιώκει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυσή του σε εθνικό επίπεδο.

Πράσινη Αμοργός

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας του Δήμου Αμοργού με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands πραγματοποιείται η δράση «share your Amorgos bag».

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών σακουλών από την καθημερινότητα τους και να χρησιμοποιούν τις οικολογικές πάνινες τσάντες. Ο δήμος Αμοργού ξεκίνησε τη διανομή 800 τεμαχίων στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Τις τσάντες τύπωσε με έξοδά του το Ίδρυμα Λασκαρίδη.

Επιπλέον, σε απομακρυσμένες παραλίες έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με περιβαλλοντικά μηνύματα ώστε να εκπαιδευτεί ο επισκέπτης: όταν κάπου δεν βλέπει κάδο είναι γιατί πρέπει να πάρει τα σκουπίδια του μαζί του και να τα αφήσει στον κάδο που είναι στον σχεδιασμό της καθαριότητας.

Σκοπός πέρα από την ανακύκλωση των συλλεγόμενων αποτσίγαρων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις των αποτσίγαρων καθώς και των πλαστικών μιας χρήσης στο περιβάλλον.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά από τους επιχειρηματίες, κατοίκους και επισκέπτες χρησιμοποιούνται βιοδιασπώμενα ποτήρια και καλαμάκια, που έχουν φτιαχτεί από σιτάρι και άλλα υλικά, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

«Οι καταστηματάρχες και οι καταναλωτές σε όλα τα χωριά του νησιού έχουν υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια. Μάλιστα έχουν και όφελος για την τσέπη τους με τις προσφορές στην αγορά του καφέ τις οποίες κάνουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων», λέει στη Greenagenda.gr η κ. Δεσποτίδη.

Με την εφαρμογή του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού και να σταλεί το μήνυμα πως διαχρονικά προβλήματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οφείλουν να αντιμετωπιστούν με σύγχρονους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση