Ειδική επιτροπή για τα αίτια της πρωτοφανούς κατολίσθησης στο Αμύνταιο

Στην περιοχή του Αμυνταίου, όπου συνέβη χθες η τεράστια κατολίσθηση σε λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ, μετέβη σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, που επισκέφθηκε και την κοινότητα των Αναργύρων, η οποία επλήγη από το πρωτοφανές φαινόμενο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σταθάκης μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων της κοινότητας και ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΝ, με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, θα τροποποιήσει το νόμο 3937/2011, άρθρο 28, που αναφέρεται στην κοινότητα των Αναργύρων, ώστε να διαχωριστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση. Η απαλλοτρίωση θα γίνει με νόμο, ενώ η μετεγκατάσταση με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με την επικείμενη ρύθμιση, η απαλλοτρίωση θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση.

Προηγουμένως, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε το ορυχείο, όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Μιχάλη Παναγιωτάκη, καθώς και στελέχη της Επιχείρησης, για τις συνθήκες που έγινε η κατολίσθηση. Ο ΥΠΕΝ εξήγγειλε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.

Όπως τόνισε ο υπουργός, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία, καθώς και των κατοίκων των Αναργύρων. Ήδη, όπως αναφέρει το υπουργείο, έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των κατοίκων της κοινότητας σε ξενοδοχεία, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τη στατικότητα των σπιτιών των Αναργύρων.

Η κοινότητα έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση