Ειδικό ταμείο για τις ελληνικές Natura ζητεί το ΥΠΕΝ από την Κομισιόν

Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη χθες στο Λουξεμβούργο, κύριο θέμα συζήτησης, σε ό,τι αφορά στα θέματα περιβάλλοντος, ήταν τα Συμπεράσματα Συμβουλίου για το σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τη φύση, τον άνθρωπο και την οικονομία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, επισήμανε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην πλήρη και συνεκτική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία της φύσης με την παροχή των απαραίτητων πόρων, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, αν και καλύπτει μόλις το 3% της έκτασης και του πληθυσμού της ΕΕ, διαθέτει περίπου το 1/3 της βιοποικιλότητας της ΕΕ, επομένως επωμίζεται δυσανάλογα υψηλό φορτίο ενώ, παράλληλα, τα δημόσια οικονομικά, αλλά και το προσωπικό είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι εντός του έτους θα έχουμε στην Ελλάδα επικυρώσει έναν νέο και πλήρη κατάλογο των περιοχών Natura συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων και ένα νέο νόμο για τη διοίκηση τους μέσα από φορείς διαχείρισης. Επισήμανε, όμως, ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την προστασία της φύσης «καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής αφού οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών δεν μπορούν να στελεχωθούν με προσωπικό δεδομένου ότι, λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις. Προέτρεψε δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την επίλυση του προβλήματος, διότι δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση και έλεγχος περιβάλλοντος χωρίς στελέχη και εργασία.

Ανέφερε, ακόμη, ότι, σύμφωνα με το Ελληνικό Σχέδιο Δράσεων Προτεραιότητας το οποίο ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως θα έπρεπε με βάση την ενωσιακή νομοθεσία, απαιτούνται 685 εκ. € για την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα αλλά οι διαθέσιμοι πόροι είναι πολύ λιγότεροι. Ζήτησε, επομένως, τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση της προστασίας των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την ευθύνη να καλύψει καθυστερήσεις χρόνων στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας «αλλά πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει τις δικές της υποχρεώσεις».

Τέλος, ο κ. Φάμελλος δήλωσε: «Χωρίς την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών είναι αδύνατη η αποτελεσματική προστασία της φύσης και για να εξασφαλιστεί αυτό, πρέπει οι προστατευόμενες περιοχές να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας υπεραξιών για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό ακριβώς θα περιγράφει και ο νέος νόμος που ετοιμάζουμε. Όμως αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να έχει στην πράξη και η Ευρωπαϊκή πολιτική γιατί δυστυχώς οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, και του Δικαστηρίου,  περιέχουν μονοσήμαντα την παράμετρο της προστασίας, ξεχνούν την υποχρέωση και το δικαίωμα ανάπτυξης, στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και τις υποχρεώσεις της Επιτροπής».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση