Εικόνες: Άσκηση με σενάριο για μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στη Σκύρο

του Νίκου Αβουκάτου

Άσκηση ετοιμότητας, για την αντιμετώπιση πιθανού περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης, κατά την εκφόρτωση πετρελαίου σε σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κάτω από πραγματικές συνθήκες στη Σκύρο, στον όρμο Αχερούνες.

Κατά το σενάριο, η ποσότητα της διαρροής πετρελαίου ανήλθε περίπου σε 4 τόνους: μετά την άφιξη του δεξαμενόπλοιου «Νάουσα» ξεκίνησε ο ανεφοδιασμός του εργοστασίου παραγωγής της ΔΕΗ και κατά τη σύνδεση ή την αποσύνδεση του πλοίου με τον υποθαλάσσιο αγωγό τροφοδοσίας του Τοπικού Σταθμού Παραγωγής (ΤΣΠ) Σκύρου σημειώθηκε μεγάλη διαρροή.

«Η άσκηση εκτελέστηκε παράλληλα με τη διαδικασία ανεφοδιασμού του σταθμού από το πλοίο η οποία εκτελούνταν κανονικά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα», ανέφερε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, σύμβουλος περιβάλλοντος υπεύθυνος εκπαιδευτής και επικεφαλής κατά την άσκηση.

Τα πλωτά φράγματα του ΤΣΠ Σκύρου, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε τροχήλατα τρέιλερ, μεταφέρθηκαν στην παραλία με το υπηρεσιακό όχημα ενώ το πλωτό μέσο ιδιοκτησίας του σταθμού, «Πέρσα», καθελκύστηκε προκειμένου να εκτελέσει τις απαιτούμενες ενέργειες και ρυμουλκήσεις.

Ακόμη, ένα ιδιωτικό αλιευτικό σκάφος συμμετείχε στην άσκηση πραγματοποιώντας ρυμουλκήσεις των φραγμάτων και ενδιάμεσες συνδέσεις του. Τις ενέργειες συντόνιζε ο διευθυντής του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ Κωνσταντίνος Φεργάδης σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Προστασίας Περιβάλλοντος Μιχάλη Αγγελόπουλο της εταιρείας «ΜΕΤΟΠΗ» Σύμβουλοι περιβάλλοντος. Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου συμμετείχε σε όλες τις φάσεις της άσκησης με τον πρόεδρο της ΛΕΣ Κυριάκο Αντωνόπουλο και με το πλωτό του μέσο «Μαρίνα ΙΙΙ».

Στην άσκηση έλαβε μέρος το προσωπικό στου Σταθμού παραγωγής Σκύρου το οποίο συμμετείχε σε όλες τις φάσεις, προετοιμασίας, μεταφοράς, καθέλκυσης, τοποθέτησης και ανέλκυσης των φραγμάτων. Η άσκηση εκτελέστηκε σε χρονικό διάστημα περίπου δυόμιση ωρών ενώ το πλοίο εγκλωβίστηκε από το φράγμα σε περίπου 40 λεπτά. Η ποσότητα του πετρελαίου η οποία εκφορτώνεται στη μονάδα της ΔΕΗ σε κάθε του προσέγγιση του δεξαμενόπλοιου κυμαίνεται από 300 έως 800 τόνους κάθε φορά. Η συχνότητα τροφοδοσίας της μονάδας γίνεται 5-6 φορές, ετησίως. Η όλη διαδικασία αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή και πρόσθεσε επιπλέον εμπειρία σε όλους που είχαν συμμετοχές σε προηγούμενες ασκήσεις.

Το Λ.Τ Σκύρου και ο ΤΣΠ Σκύρου αποφάσισαν να διενεργούν κοινές ασκήσεις στο μέλλον και το Λ.Τ Σκύρου να προμηθευτεί ειδικούς συνδέσμους ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση των πλωτών φραγμάτων των δύο υπηρεσιών με στόχο τον διπλασιασμό της επιχειρησιακής δυνατότητας τους με στόχο την εκπαίδευση τους σε αντιμετώπιση πιο δύσκολων περιστατικών και την εμπέδωση της αίσθησης ασφάλειας στο νησί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση