Εικόνες-σοκ με χιλιάδες νεκρά ψάρια στη λίμνη Ισμαρίδα

Σε κίνδυνο βρίσκεται  το οικοσύστημα αναφέρει ο φορέας διαχείρισης της  περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, ενημερώθηκε την Δευτέρα 2-9-2013 από συνεργάτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που πραγματοποιούσαν εργασίες λήψεις δειγμάτων υδάτων στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος, για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών ψαριών εντός της Λίμνης Ισμαρίδας. Άμεσα στελέχη του ΦΔ μετέβησαν στην περιοχή όπου κατέγραψαν και επιβεβαίωσαν το περιστατικό προχωρώντας παράλληλα και σε λήψη μετρήσεων της ποιότητας των υδάτων και συγκεκριμένα της ποσότητας διαλυμένου οξυγόνου στο νερό σε διάφορα σημεία της λίμνης.

                                         

Την επόμενη ημέρα κλιμάκιο αποτελούμενο υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης, στελέχη του ΦΔ Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Μαρωνείας μετέβησαν στην Λίμνη Ισμαρίδα όπου από κοινού πραγματοποίησαν μετρήσεις και νέο έλεγχο της κατάστασης.Οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν ότι επικρατούν συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τόσο στο εσοδευτικό στόμιο της λίμνης όσο και σε σημείο βόρεια αυτού. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν χιλιάδες νεκρά ψάρια (κυρίως κέφαλοι, αλλά και ελάχιστα χέλια και πεταλούδες) τόσο στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις άλλα και σε όλες τις όχθες των καναλιών και των ακτών της λίμνης. Οι αναλύσεις των ειδικών απέρριψαν αρχικά το ενδεχόμενο τα νεκρά ψάρια να προέρχονται από παράνομη αλιεία με χρήση δυναμίτη. Από τις διαδοχικές επισκέψεις των στελεχών του ΦΔ στην λίμνη είναι εμφανές ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.

Η εκτίμηση του αριθμού των νεκρών ψαριών ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες.Δεδομένης της κατάστασης ο ΦΔ έχει προχωρήσει ήδη στην αποστολή σχετικού εγγράφου προς τις αρμόδιες αρχές για την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων λόγω αρμοδιότητας, καθώς η οποιαδήποτε αδράνεια ή ολιγωρία θέτει αρχικά σε κίνδυνο όλη την ιχθυοπανίδα της λίμνης (η οποία περιλαμβάνει και ενδημικά προστατευόμενα είδη) και αφετέρου το σύνολο του οικοσυστήματος αυτής της ευαίσθητης και προστατευόμενης περιοχής. Επίσης τονίζει ότι λόγω της αποσύνθεσης των νεκρών ψαριών, τα οποία συγκεντρώνονται λόγω της κίνησης των νερών στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, προκύπτουν και ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!