Εικόνες: Τα νέο «success story» της αγροοικολογίας σε επτά περιοχές του κόσμου

Επτά περιπτωσιολογικές μελέτες επιτυχούς αγροοικολογικής μετάβασης ανά την παγκόσμια σφαίρα αναλύει η νέα έκθεση της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων IPES-Food. Οι εν λόγω περιπτώσεις λειτουργούν ως συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν το πώς, παρά τους φραγμούς που εμποδίζουν τον ριζικό μετασχηματισμό, άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν καταφέρει να επανασχεδιάσουν τα τοπικά συστήματα τροφίμων τους (σ.σ. σε κοινότητες, περιφέρειες, ή ακόμη και χώρες ολόκληρες) σύμφωνα με τις αρχές της αγροοικολογίας.

Με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος στα αγροτικά οικοσυστήματα, την παραγωγή ποιοτικών φυτικών και ζωικών προϊόντων –δίχως την επιβάρυνση από τοξικές ουσίες–, την άρση των διαχωρισμών και την αύξηση της βιολογικής και γενετικής ποικιλομορφίας, η αγροοικολογία φιλοδοξεί να αφήσει πίσω της τα συσσωρευμένα προβλήματα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της απώλειας υπηρεσιών των φυσικών οικοσυστημάτων, της οικονομικής δυσχέρειας των μικροκαλλιεργητών, των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία και την επισιτιστική ανασφάλεια που προκύπτουν ως επί το πλείστον από τα παγκοσμιοποιημένα βιομηχανικά αγροδιατροφικά συστήματα. Σύμφωνα με την IPES-Food, επιβάλλεται η κατάρτιση ενός νέου αγροοικολογικού προτύπου που θα βασίζεται σε θεμελιωδώς διαφορετικές σχέσεις μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος και μεταξύ συστημάτων διατροφής και κοινωνίας.

Όπως έδειξε η έκθεση, η προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των αγροτών, η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών και των νέων, η σφυρηλάτηση νέων συμμαχιών σε αποσυνδεδεμένους κλάδους, η δημιουργία νέων δομών διακυβέρνησης και οικονομικών συστημάτων υπό την καθοδήγηση των κοινοτήτων και η επαναχωροθέτηση των αγροδιατροφικών συστημάτων είναι μερικά από τα σημεία κλειδιά για την ολοκλήρωση μιας επιτυχούς μετάβασης στο αγροοικολογικό μοντέλο.

Επτά περιπτώσεις επιτυχημένης αγροοικολογικής μετάβασης

Αναλυτικά οι επτά περιπτώσεις επιτυχημένης αγροοικολογικής μετάβασης που μελετήθηκαν από την IPES-Food:

Santa Cruz, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Μετατροπή των μονοκαλλιεργειών φράουλας σε βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα μέσω μιας τριακονταετούς σύμπραξης μεταξύ αγροτών και ερευνητών.

San Ramón, Νικαράγουα και Veracruz, Μεξικό

Απόσχιση από τη βιομηχανική παραγωγή βασικών προϊόντων στις κοινότητες καλλιέργειας καφέ της Κεντρικής Αμερικής

Χωριό Chololo, Τανζανία

Επανεξέταση της διαχείρισης των τροφίμων, της γεωργίας, της δασοκομίας και των πόρων για την οικοδόμηση ενός οικολογικού χωριού

Αγροτική κοινότητα Puhan, επαρχία Shanxi, Κίνα

Ανοικοδόμηση των κοινοτικών δεσμών ως μονοπάτι μετάβασης σε συνεταιριστικά συστήματα τροφίμων

Κοιλάδα της Drôme, Γαλλία

Μετατρέποντας το ριζοσπαστικό σε κυρίαρχη τάση για την οικοδόμηση της πρώτης βιολογικής περιοχής στην Ευρώπη

Vega, Ανδαλουσία, Ισπανία

Συνέχιση των διαδικασιών μετάβασης μέσα από ένα ρεύμα πολιτικής αλλαγής

Κούβα

Μετατροπή της οικονομικής απομόνωσης σε ευκαιρία για αγροοικολογική μετάβαση

Πηγή: Ypaithros.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση