Εικόνες: Το τροπικό δάσος Αμαζονίου αποψιλώθηκε κατά πέντε... Λονδίνα το 2017

Μπορεί να αποτελεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει και για τις επόμενες γενιές.

Ο λόγος για το μοναδικό δάσος του Αμαζονίου, το οποίο βλέπει την συνολική του έκταση ολοένα να μειώνεται κάθε χρόνο που περνάει, καθώς την χρονιά που πέρασε μία έκταση όσο πέντε φορές η έκταση του Λονδίνου κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τις μπουλντόζες και τα μηχανήματα κοπής δέντρων.

Η αποψίλωση χιλιάδων δέντρων στο ανεπανάληπτο αυτό οικοσύστημα της Νοτίου Αμερικής κυμάνθηκε εκ νέου σε αυξημένα επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι του προγράμματος Prodes, το οποίο και καταγράφει μέσω δορυφόρου την έκταση της αποψίλωσης του δάσους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Prodes μεταξύ του Αυγούστου του 2017 και του Ιουλίου του 2018 περισσότερα από 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους εξαφανίστηκαν από τον χάρτη, με την πολιτεία του Μάτο Γκρόσο στην κεντρική Βραζιλία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στις υλοτομημένες εκτάσεις με αύξηση 13,7% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν ένα πισωγύρισμα σχετικά με τις ενέργειες για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, καθώς τα τελευταία χρόνια οι αποψιλωμένες εκτάσεις μειώνονταν σταδιακά, μετά και τις απαραίτητες ενέργειες της βραζιλιάνικης κυβέρνησης που ξεκίνησαν το 2004 κι είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση της μείωσης της έκτασης του δάσους κατά σχεδόν 72%.

Αυτό, όμως, που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες και τις οργανώσεις για την προστασία του μεγαλύτερου δάσους του πλανήτη είναι οι προεκλογικές διακηρύξεις του νεοεκλεγέντος προέδρου της χώρας Ζάιρ Μπολσονάρου, ο οποίος υποσχέθηκε μείωση των προστίμων για παράνομη υλοτόμηση κι αποδυνάμωση της ισχύος των περιβαλλοντικών οργανισμών.

Να σημειωθεί, τέλος, πως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου φιλοξενεί τα περισσότερα είδη φυτών και ζώων στον πλανήτη, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέχρι τις μέρες μας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση