Εικόνες: 200 θηλιές για παράνομη θήρευση άγριων ζώων κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Περισσότερες από 200 θηλιές για την παράνομη θήρευση άγριων ζώων εντοπίστηκαν το τελευταίο τρίμηνο στη συνοριογραμμή του νομού Καστοριάς από μέλη της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, μόνο στον οικισμό Κομνηνάδων του δήμου Νεστορίου και μόνο την προηγούμενη βδομάδα, βρέθηκαν και αφαιρέθηκαν από κατοίκους του χωριού 70 θηλιές σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

"Μιλώντας μάλιστα με κατοίκους της περιοχής, διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο με στόχο την παγίδευση κυρίως ζαρκαδιών, είδος που απαγορεύεται η θήρευσή του" εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρεία Προστασίας.

Οι θηλιές βρέθηκαν σε μονοπάτια απ΄ όπου έχουν εντοπιστεί να περνάνε ζώα, είναι κατασκευασμένες από συρματόσχοινο και στερεωμένες γερά σε δέντρα, ώστε να είναι αδύνατη η απελευθέρωση του παγιδευμένου ζώου.

"Πρόκειται για τον πιο ανορθόδοξο τρόπο κυνηγιού, καθώς το άγριο ζώο εγκλωβίζεται και πεθαίνει από ασιτία και εξουθένωση, αφού μπορεί να παραμείνει επί μέρες δεμένο" σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. "Η τοποθέτηση παγίδων μέσα στα δάση μας", συνεχίζει, "απειλεί την άγρια ζωή και μάλιστα με τον πιο αθέμιτο τρόπο, καθώς πλέον δεν μιλάμε για κλασικό κυνήγι, αλλά για στήσιμο παγίδας που απειλεί κάθε είδους ζώο, χωρίς να αφήνει περιθώριο διαφυγής".

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, στις θηλιές εγκλωβίζονται μικρά και μεγάλα ζώα, από αρκούδες μέχρι ασβούς και έχουν στη συνέχεια έναν επώδυνο θάνατο. γιατί οι παράνομοι θηρευτές δεν πηγαίνουν καθημερινά για έλεγχο.

Η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς κατήγγειλε με σχετικό έγγραφο στο δασαρχείο, "τη νέα αυτή μορφή με την οποία καταδιώκεται η άγρια ζωή", εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία της "για το πως θα επηρεάσει αυτό μελλοντικά την πανίδα της περιοχής".

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση