Εισαγγελική έρευνα για τον ΣΜΑ Μηχανιώνας - Όλη η αναφορά του Υγειονομικού (φωτο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί με την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών στον ΣΜΑ Νέας Μηχανιώνας, υπόθεση που ανακίνησε η Greenagenda.gr αποκαλύπτοντας τις τριτοκοσμικές εικόνες στην περιοχή.

Όπως αποκάλυψε η Greenagenda.gr, στον συγκεκριμένο χώρο πραγματοποίησε αυτοψία το περασμένο καλοκαίρι το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το πόρισμα του οποίου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στις 5 Αυγούστου.

Ακολούθως, σχηματίστηκε σχετική δικογραφία και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαρκτικής εξέτασης, η οποία ξεκίνησε έπειτα από λίγες εβδομάδες και βρίσκεται εν εξελίξει.

Η αναφορά κατοχυρώθηκε ως «ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση απορριμμάτων στην περιοχή της Κερασιάς», ενώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ανθυγιεινή».

Αφορμή για την αυτοψία του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής στάθηκε καταγγελία κατοίκων της Κερασιάς του δήμου Θερμαϊκού, εξαιτίας πυρκαγιάς που προκλήθηκε στο σημείο.

Η έκθεση του υγειονομικού ελέγχου προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, καθώς και την «άμεση λήψη μέτρων» από τον Δήμο για την εξυγίανση και αποκατάσταση του χώρου, τη μείωση του ρυπαντικού φορτίου και την πρόληψη ρύπανσης των υπόγειων υδάτων. Όπως αποδεικνύεται και από την αυτοψία της Greenagenda.gr, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, επτά ολόκληρους μήνες μετά την αναφορά του Τμήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η επόπτρια Δημόσιας Υγείας, συνοδευομένη από αστυνομικό, διαπίστωσε ότι  ο χώρος στερούνταν υποδομών για τη λειτουργία του ως  Σταθμός Μεταφόρτωσης και ότι υπήρχαν καμένα απορρίμματα λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επιπλέον, υπήρχαν διασκορπισμένα αδρανή οικοδομικά υλικά, ανακυκλώσιμα όπως γυαλί, μέταλλο, πλαστικό και διασταλλάζοντα υγρά, ενώ γίνεται αναφορά και στην έντονη δυσοσμία που αναδύεται.

Ακόμη, στην έκθεση επισημαίνεται ότι «πρόκειται για ΧΑΔΑ, χωρίς μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, με πιθανότητα ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα, την εκδήλωση πυρκαγιάς, την ποιοτική υποβάθμιση περιβάλλοντος, καθώς και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω της έκλυσης αερίων από την ανεξέλεγκτη καύση».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση