ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΤΟ 2016

Εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της έλλειψης τροφίμων και νερού στις αρχές του 2016, καθώς η ξηρασία και οι πλημμύρες καταστρέφουν σοδειές και θέτουν σε δοκιμασία τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο που ήδη προειδοποιούν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Τα ακραία φαινόμενα που προκάλεσε φέτος το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν ως τα χειρότερα των τελευταίων δύο δεκαετιών, σημειώθηκαν την ώρα που οι ένοπλες συρράξεις και οι διωγμοί ανάγκασαν 60 εκατομμύρια ανθρώπους -αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο- να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οργανώσεις αρωγής όπως η Όξφαμ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών και η Care International επισημαίνουν ότι το διπλό αυτό χτύπημα, ο συνδυασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πολέμων, αυξάνουν τις ανάγκες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και τη χρηματοδότηση και προσθέτουν ότι είναι κρίσιμο η βοήθεια να φθάσει σε ευάλωτες κοινότητες προκειμένου η κατάσταση να μη χειροτερέψει.

Στην Αιθιοπία, η κυβέρνηση εκτιμά πως 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι, επί του συνολικού πληθυσμού των 94 εκατομμυρίων, θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2016, εξαιτίας της ξηρασίας που επιτάθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Η κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας υπολογίζει ότι 3 στους 7 πολίτες της θα πληγούν από την ξηρασία.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε μέρη όπως η Αιθιοπία, η Αϊτή και η Παπούα Νέα Γουινέα ήδη βιώνουν τις συνέπειες της ξηρασίας και της καταστροφής σοδειών», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Τζέιν Κόκινγκ, διευθύντρια του βρετανικού παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης αρωγής Όξφαμ, και τονίζει πως οι οργανώσεις έχουν φθάσει ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους, καθώς πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις κρίσεις στην Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε έκτακτες ανάγκες μεγάλης κλίμακας σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Το ΠΕΠ εκτίμησε ότι το 2015 περίπου 795 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονταν από τον λιμό, το 98% από τους οποίους ζει σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση