Εκατοντάδες μικροπλαστικά στα στομάχια δελφινιών των ελληνικών θαλασσών (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Το Εργαστήριο Έρευνας Μικροπλαστικών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος διεξάγει μία από τις πρώτες έρευνες στον κόσμο για την εκτίμηση της περιεκτικότητας πλαστικών θραυσμάτων και μικροπλαστικών ινών σε στομάχια δελφινιών και χελωνών που έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές. Η προσπάθεια συνδυάζεται με άλλες έρευνες που γίνονται σε ψάρια, ασπόνδυλα, επιφανειακά νερά και θαλάσσια ιζήματα.

«Τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση του στομάχου 7 δελφινιών πραγματικά μάς έχουν σοκάρει διότι έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 700 μικροσκοπικά σωματίδια και ίνες πλαστικού, σε ένα μικρό μόνο μέρος του πεπτικού συστήματος των δελφινιών», τονίζει, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου.

Microplastic-pictures-LOGO (800 x 340)

Στόχος της έρευνας είναι να γίνει μία πραγματική εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, και να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι ρίχνουμε στις θάλασσές και πώς αυτοί οι ρύποι καταλήγουν στο τραπέζι μας.

«Η συγκεκριμένη γνώση θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση από όλους (πολίτες, φορείς και αρχές) αυτού του μη-αναστρέψιμου προβλήματος που έχουμε δημιουργήσει, αλλά και την ευθύνη που έχουμε για τη λήψη δραστικών μέτρων και όχι απλώς επικοινωνιακών (ή εταιρικών) οικολογικών δράσεων», υπογράμμισε η κα. Μήλιου.

arccc (800 x 533)

Εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής πλαστικών και της γενικής έλλειψης διαχείρισής τους, ο αντίκτυπος των πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον έχει καταστεί φλέγον ζήτημα. Τα μικροσφαιρίδια αναπτύσσονται από την υποβάθμιση μεγαλύτερων πλαστικών, όπως πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και πολλά άλλα αντικείμενα που απορρίπτονται αλόγιστα στο περιβάλλον και δη στο θαλάσσιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση