Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού - Πού οφείλεται το φαινόμενο (vid)

Με εκατοντάδες νεκρά ψάρια γέμισε τις προηγούμενες ημέρες η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, γεγονός που κινητοποίησε τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων.

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο μαζικής θνησιμότητας ψαριών παρατηρήθηκε σε δειγματοληψία την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας για τα Μεταβατικά Ύδατα στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, που έκανε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με τη βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης.

Παρακάτω o πίνακας μετρήσεων αλατότητας και διαλυμένου οξυγόνου σε κεντρικό σταθμό της λιμνοθάλασσας (Ν38.46755611, Ε21.33111857) σε δύο βάθη, όπου καταγράφεται η έντονη πτώση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου στα 7 μέτρα βάθος.

Γενικότερα, όπως αναφέρει ο Φορέας, το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού είναι ένα κλειστό και εύθραυστο οικοσύστημα, το οποίο εύκολα οδηγείται σε δυστροφικές κρίσεις. Ο μηχανισμός, ο οποίος προκαλεί τις δυστροφικές κρίσεις σχετίζεται µε τον φυσικό ευτροφισμό που παρατηρείται σε ημίκλειστα ή κλειστά οικοσυστήματα µε όχι καλή κυκλοφορία των νερών.

Η έλλειψη ανανέωσης και καλής κυκλοφορίας των νερών στο Αιτωλικό καθώς οι υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών αλάτων που προέρχονται από επιφανειακές απορροές επιτείνουν το πρόβλημα, που καταλήγει σε έλλειψη οξυγόνου και παραγωγή υδρόθειου, το οποίο δημιουργεί θανατηφόρες συνθήκες για τα ζώα που ζουν σε νερά υπερκείμενα των ανοξικών ιζημάτων. Οι ανωτέρω μη ευνοϊκές συνθήκες σε συνδυασμό µε τον εγκλωβισμό των ψαριών στην λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, συχνά καταλήγουν σε μαζικούς θανάτους των ψαριών, καταλήγει ο ΦΔ.

Geplaatst door Σπύρος Καριοφύλλης op Dinsdag 5 november 2019

Geplaatst door Σπύρος Καριοφύλλης op Dinsdag 5 november 2019

Geplaatst door Σπύρος Καριοφύλλης op Woensdag 6 november 2019

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση