Εκατόμβη νεκρών αργυροπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών στη Μικρή Πρέσπα (φωτο)

Ανησυχία προκαλούν τα εκατοντάδες νεκρά πουλιά από την γρίπη των πτηνών, στη Δυτική Μακεδονία. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίστηκαν στη μικρή Πρέσπα, όπου βρέθηκαν 575 νεκροί αργυροπελεκάνοι, ενώ εντοπίστηκαν 28 ακόμα στη λίμνη Χειμαδίτιδα.

Στη λίμνη της Καστοριάς, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δυο νεκροί κύκνοι, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι για την αποτύπωση της κατάστασης, καθώς οι πελεκάνοι συχνά μετακινούνται ανάμεσα στις δύο λίμνες.

Δεν υπάρχει ανησυχία για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, ενώ για τα οικόσιτα πτηνά έχουν εκδοθεί οδηγίες με μέτρα βιοασφάλειας. Όσον αφορά στην απομάκρυνση των νεκρών πουλιών από τις λίμνες, ιδιαίτερα για τη λίμνη των Πρεσπών, θα πρέπει να οργανωθεί ειδικό σχέδιο, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού, καθώς πρόκειται για μεγάλο αριθμό πτηνών, που θα πρέπει να απομακρυνθεί κάτω από ιδιαίτερα μέτρα. Στη συνέχει θα γίνει υγειονομική ταφή, όπως απαιτείται.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Φλώρινας, Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος – Χατζηστεφάνου αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο καθώς τα νεκρά πουλιά βρίσκονται μέσα στη λίμνη, σε απομακρυσμένο σημείο και δεν υπάρχει επαφή με ανθρώπους, κατοικίδια ή οικόσιτα ζώα.

Δείγματα νεκρών ζώων, σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και τον δήμο Πρεσπών, στάλθηκαν στην κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό Η5Ν1.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί και αυτό που πρωτεύει είναι η συλλογή, με όλα τα μέτρα προστασίας, των νεκρών πουλιών και η αποτέφρωσή τους. Ήδη πάντως, έχουν ειδοποιηθεί για το φαινόμενο όλοι οι διεθνείς και τοπικοί οργανισμοί και οι διασυνοριακοί εταίροι, όπως και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών» εξηγεί η κ. Μαλακού.

Η Κτηνιατρική  Υπηρεσία παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί τα περιστατικά, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης, την Εταιρία Προστασίας και τον Δήμο Πρεσπών.

«Είναι εκρηκτικό το φαινόμενο καθώς από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα, καταγράψαμε 574 νεκρούς αργυροπελεκάνους και στη λίμνη Χειμαδίτιδα άλλους 24» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, τονίζοντας ότι πέρσι είχαν βρεθεί 70 νεκρά πουλιά.

Ο αργυροπελεκάνος είναι χαρακτηρισμένο ως  «σχεδόν απειλούμενο”» είδος, είναι μεγάλο πουλί, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 2,5 μέτρα οπότε απαιτούνται μεγάλα πλεούμενα μέσα για να απομακρυνθούν τα νεκρά

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το δήμο Πρεσπών, ενημερώνονται οι κάτοικοι οικόσιτων πουλερικών σχετικά με την ανάγκη λήψης απαραίτητων μέτρων πρόληψης μετά από κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

-Τα οικόσιτα πουλερικά δεν πρέπει να μένουν σε ανοιχτούς και μη περιφραγμένους χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς, κλπ.) σε όλη την περιοχή του Δήμου Πρεσπών.

-Τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, όπου τόσο τα ανοίγματα τους όσο και οι εξωτερικές δεξαμενές από τις οποίες ποτίζονται πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα (πυκνό δίχτυ σκίασης, συρματόπλεγμα κλπ.) που να αποκλείουν την επαφή ή την έκθεσή τους με άγρια πτηνά.

-Οι κάτοχοι των οικόσιτων πουλερικών πρέπει να διατηρούν τις εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες σε χωριστούς χώρους από τα άλλα είδη πουλερικών (κότες κλπ.).

-Οι κάτοχοι πουλερικών πρέπει να αναφέρουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στα πτηνά τους, όπως αιφνίδιους θανάτους, αναπνευστικά συμπτώματα, οίδημα προσώπου κλπ.

Υπάλληλοι παρεμφερών υπηρεσιών, μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων, μέλη Αλιευτικών Συλλόγων, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, να ειδοποιούν την Κτηνιατρική Υπηρεσία, το Φορέα Διαχείρισης ή την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών. Σε περιπτώσεις χειρισμού τέτοιων πτηνών πρέπει να λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών παγκοσμίως, τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, 40 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική, αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά. Το Ισραήλ έχει θανατώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πτηνά από τις αρχές του 2022, ενώ οι ισπανικές αρχές θανάτωσαν περισσότερες από 130.000 κότες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση