130 γωνιές ανακύκλωσης στη Βόρεια Κέρκυρα μέσα σε δύο χρόνια

του Νίκου Αβουκάτου

Τον Μάρτιο του 2018, μια μικρή ομάδα κατοίκων-εθελοντών του Σπαρτύλα Kέρκυρας δημιούργησε την πρώτη Γωνιά Ανακύκλωσης σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να απαλλάξει το χωριό από έναν σημαντικό όγκο υλικών που κατέληγαν στα σκουπίδια ενώ αμέσως μετά λειτούργησε και μια δεύτερη στο χωριό Λιαπάδες. Οι εθελοντές κατάφεραν μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια να συγκεντρώσουν 1000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Η δημοτική αρχή του δήμου Βόρειας Κέρκυρας αναγνώρισε αμέσως την αξία των γωνιών ανακύκλωσης και προχώρησε στον πολλαπλασιασμό αυτών με αποτέλεσμα από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, να δημιουργηθούν και να λειτουργούν 130 Γωνίες Ανακύκλωσης.

Ειδικότερα, οι 81 λειτουργούν στο δίκτυο του δήμου, οι 21 στα ξενοδοχεία και οι 28 σε σχολικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι από το 2017 ως το 2018 η Κέρκυρα αντιμετώπισε μια από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της. «Δυστυχώς οι λανθασμένες πολιτικές και κακές πρακτικές οδήγησαν στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι με αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών να ξεχειλίζουν στους κάδους. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χωματερές ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία εκθέτοντας όλους τους κατοίκους σε σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και δυσφημίζοντάς την Κέρκυρα σε όλον τον κόσμο» ανέφερε η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας Σπυριδούλα Κόκκαλη.

«Μέσα σε διάστημα δύο ετών, λειτούργησαν και άλλες γωνίες σε όλο το νησί. Η επιτυχία τους ήταν απρόσμενη. Οι γωνίες ανακύκλωσης είναι αποδεδειγμένα μια αποτελεσματική λύση η οποία έχει διττό χαρακτήρα. Συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο όγκο και βάρος υλικών αλλά παράλληλα επιμορφώνουν και ευαισθητοποιούν τον κόσμο» υπογράμμισε η κ. Κόκκαλη.

Στον δήμο Βόρειας Κέρκυρας υπάρχουν σήμερα 130 γωνίες ανακύκλωσης.

Αναλυτικότερα:

Δίκτυο: Στο δίκτυο του Δήμου υπάρχουν 81 γωνίες ανακύκλωσης των εξής κατηγοριών:

7 γωνίες ανακύκλωσης 4 ρευμάτων ( χαρτί, πλαστικό, μέταλλο/αλουμίνιο και γυαλί) στις δομές.

1 μικρό πράσινο σημείο με 24ωρη δυνατότητα εναπόθεσης 10 ρευμάτων.

5 περιφραγμένες γωνίες ανακύκλωσης χωρίς λουκέτο  8 ρευμάτων.

2 περιφραγμένες γωνιές ανακύκλωσης χωρίς λουκέτο ανοιχτές στο κοινό.

9 περιφραγμένες γωνίες με λουκέτο και ωράριο 10 ρευμάτων.

57 γωνίες ανακύκλωσης 4 ρευμάτων με χρωματιστούς κάδους ( κόκκινο για πλαστικό, κίτρινο για χαρτί, μπλε για αλουμίνιο και μέταλλο και κώδωνα για γυαλί).

Σχολικές δομές: 28 γωνίες ανακύκλωσης στις σχολικές δομές.

Λειτουργούν γωνίες ανακύκλωσης 4 ρευμάτων και στις 28 σχολικές δομές Α’Βάθμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας. 2086 μαθητές και περίπου 110 εκπαιδευτικοί ανακυκλώνουν συστηματικά και η αποκομιδή γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Ξενοδοχειακές μονάδες: Λειτουργούν γωνίες ανακύκλωσης 4 ρευμάτων στις 21 ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου μας που στο σύνολό τους αριθμούν 9.519 κλίνες.

Στις γωνιές ανακύκλωσης συλλέγονται με τη μέθοδο της «Διαλογής στη Πηγή» στα εξής υλικά: 1) αλουμίνιο 2) λευκοσίδηρος 3) πλαστικό 2 και 5 4) χαρτί και χαρτόνι 5) πλαστικό PET 6)καπάκια 7) πλαστικό Νο 6, 8)γυαλί, ενώ σε πολλές από αυτές συλλέγονται ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, μικροέπιπλα και ρούχα που επαναχρησιμοποιούνται  αλλά και ανακυκλώνονται, ενώ σε κάποιες από αυτές πραγματοποιείται και οικιακή κομποστοποίηση.

Η μεγαλύτερη Γωνία Ανακύκλωσης εξ αυτών που βρίσκεται στην Αχαράβη, έχει φιλοξενήσει κι εκπαιδεύσει σχολεία, αθλητικούς συλλόγους και σωματεία προσκόπων συμβάλλοντας στην περαιτέρω εκπαίδευση του πληθυσμού.

Στην ίδια Γωνία Ανακύκλωσης επεξεργάζονται  τα στρώματα χειρωνακτικά και διαχωρίζονται στα διαφορετικά υλικά τους.

Από τον Σεπτέμβριο 2019 ως και σήμερα ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας έχει διαχειριστεί περί τα 2000 στρώματα με αυτό τον τρόπο. Επειδή η πολιτεία δεν έχει αναπτύξει ακόμη σύστημα διαχείρισης των υλικών των στρωμάτων, υπάρχει μεγάλο εμπόδιο προώθησης των υλικών αυτών όλων εκτός του σιδήρου.

Οι Γωνίες Ανακύκλωσης επιφέρουν τρία  οφέλη για τον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας αλλά και για οποιοδήποτε άλλο Δήμο προβεί στην δημιουργία και λειτουργία τους.

-Περιβαλλοντικό: Τα υλικά που συγκεντρώνονται στις γωνίες ανακύκλωσης δεν είναι μόνο πολλά, αλλά ξεπερνούν  το 95% σε καθαρότητα. Άρα το υπόλειμμα (το άχρηστο υλικό που οδηγείται προς ταφή) είναι κάτω από το 5% σε αντίθεση με τον μπλε κάδο που πανελλαδικά κυμαίνεται  στο 50%.

-Οικονομικό: Οι τρεις δήμοι της Κέρκυρας εμπλέκονται όχι μόνον στην αποκομιδή των σύμμεικτων, αλλά και στην μεταφορά στην Κοζάνη (για την Κεντρική Κέρκυρα) και την Πάλαιρο (για την Νότια και Βόρεια Κέρκυρα) και φυσικά την εναπόθεση.

Συγκεκριμένα για τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας:

Αποκομιδή : 60 -100 € / τόνο.

Μεταφορά : 100 € / τόνο

Gate fee : 40 € / τόνο

Τέλος ταφής : 20 €/ τόνο

Τέλος ΦΟΔΣΑ : 25€ / τόνο

ΣΥΝΟΛΟ : 245 – 285 €/ τόνο

Άρα κάθε τόνος που εκτρέπεται από τον πράσινο κάδο, επιφέρει μεγάλο οικονομικό όφελος για τον δήμο.

-Κοινωνικό: Μέσα από τις Γωνίες Ανακύκλωσης προωθείται η επαναχρησιμοποίηση. Αντικείμενα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση επαναπροωθούνται στους δημότες μας δωρεάν.

Στον δήμο Βόρειας Κέρκυρας, 150 οικογένειες που έχουν ανάγκη προμηθεύονται πολλά είδη όπως ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, είδη για το σπίτι, εργαλεία κτλ από τις γωνίες ανακύκλωσης.

Επίσης, δημιουργούνται πράσινες θέσεις εργασίας καθώς ο δήμος προκηρύσσει θέσεις εργασίας για τους δημότες που επιθυμούν να εργαστούν στην ανακύκλωση.

Για την ανάπτυξη και εξέλιξη των Γωνιών Ανακύκλωσης ο Δήμος της Βόρειας Κέρκυρας κατέκτησε το 1ο βραβείο στην Κατηγορία: «Βραβεία προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού» και στην ενότητα: «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή σε συνεργασία με εθελοντές ή ΜΚΟ»  στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου The Thessaloniki Metropolitan Summit 2021 που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το διεθνούς φήμης εβδομαδιαίο περιοδικό “The Economist” τον Σεπτέμβριο 2021.

Η δημοτική αρχή του δήμου Βόρειας Κέρκυρας προχωρά άμεσα και στην διαχείριση των βιοαποβλήτων, έχοντας ήδη δημοπρατήσει μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ Ιόνια Νησιά 2014-2020, την προμήθεια 4 απορριμματοφόρων (2 για βιοαπόβλητα και 2 για ανακύκλωση) και 1259 κάδους για βιοαπόβλητα και κομποστοποιητές. Το πρόγραμμα των βιοαποβλήτων με τον καφέ κάδο, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε συγκεκριμένες γωνίες ανακύκλωσης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση