Εκατό εκατ. ευρώ από το ΠΑΑ για την περιφέρεια ΑΜ-Θ

Στο 116% απορροφητικότητα, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο χωρίς εθνικούς πόρους, έκλεισε το ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπως ενημέρωσε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ, ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Το ποσό που απορροφήθηκε είναι 475 εκατ. ευρώ.

«Ορισμένα έργα έμειναν ημιτελή και το ποσό σμικρύνθηκε σε εθνικούς πόρους που δεν μπορούσε να πληρώσει η Ελλάδα μέσα στο 2015 (λόγω ελέγχου ροής κεφαλαίου) και θα καταβληθεί με το πέρας των έργων αυτών μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και τα έργα θα περαιωθούν». Ο κ. Παυλίδης πρόσθεσε ότι είναι στον αέρα σημαντικές προσκλήσεις από το νέο πρόγραμμα, ορισμένα έργα μάλιστα έχουν ενταχθεί όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία.

Επίσης, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συνολικού ύψους 6 δις ευρώ, από τα οποία το 37% μεταφέρεται στις Περιφέρειες, ήτοι 1,2 δις. ευρώ. Από αυτά, στην Περιφέρεια ΑΜΘ αντιστοιχούν 100 εκατ. ευρώ. «Ο τρόπος που θα μοιραστούν τα χρήματα ανάμεσα στις περιφέρειες βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια. Θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, καθώς χρειάζεται τεχνοκρατική συγκρότηση της ροής των έργων γιατί άλλα έργα είναι υποδομής, άλλα δράσης, άλλα νέων αγροτών κι έχουν τελείως διαφορετικούς εμπλεκόμενους. Θα πρέπει να δομηθεί με τρόπο ώστε όλες οι υπηρεσίες να συντονιστούν σε έναν τελικό σκοπό».

Ο κ. Παυλίδης ενημέρωσε το σώμα για υπομέτρα που αφορούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το  πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Εγγειοβελτιωτικά έργα μέχρι 2,2 εκατ. ευρώ.  Σχέδια βελτίωσης με χρηματοδότηση έως 100%, τα οποία θα μοιραστούν με κάποιους συντελεστές στις Περιφέρειες. «Η ΑΜ-Θ θα πάρει ένα ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα το διαχειριστούμε σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κασίμη».

Ο κ. Παυλίδης μετέφερε τη δυσαρέσκειά του  στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, στην πρόσφατη συζήτησή τους στην Κομοτηνή, για το πολύ μικρό ποσό που αντιστοιχεί σε αναδασμούς, μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ και για τις 13 περιφέρειες της χώρας. «Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε να υπάρξουν τα αντίστοιχα ποσά» ενημέρωσε το σώμα. Πρόσθεσε ότι για τη δασική οδοποιία το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δίνει χρηματοδότηση 100%. Επίσης, οι ενισχύσεις για τη δημιουργία επιχειρήσεων από νέους αγρότες είναι στο 100%, οι ενισχύσεις για μικρές εκμεταλλεύσεις στο 100%. Σημείωσε ότι συζήτησαν με τον κ. Κασίμη για το πώς ακριβώς θα δομηθεί η διαδικασία διαχείρισης των έργων και των προγραμμάτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση