Εκδήλωση ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα «Αιολική Ενέργεια και κυκλική οικονομία: Ανακύκλωση ανεμογεννητριών»

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Αιολική Ενέργεια και κυκλική οικονομία: Ανακύκλωση ανεμογεννητριών» διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, από τις 11:00 έως τις 16:00.

Ο αιολικός κλάδος έχει δεσμευτεί στην κυκλική οικονομία στηρίζοντας, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυκλική οικονομία, αναφέρει στην ενημέρωσή της η ΕΛΕΤΑΕΝ και τονίζει πως το σχέδιο εστιάζει στη μείωση της σπατάλης των πόρων, στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών και στην παραγωγή ενέργειας από απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών.

Ήδη, σύμφωνα με την Ένωση, τα υλικά μιας  ανεμογεννήτριας ανακυκλώνονται με αποτελεσματικό τρόπο κατά 85-90%. Πρόκληση, όπως αναφέρει, αποτελούν τα πτερύγια μιας ανεμογεννήτριας, λόγω των σύνθετων υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή τους. Στο δικτυακό τόπο του ask4wind μπορεί να αναζητηθούν παραπάνω πληροφορίες, μεταξύ των οποίων οι μέθοδοι που υπάρχουν για την ανακύκλωση των σύνθετων υλικών, σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Και προσθέτει: «Ήδη η αιολική βιομηχανία κινείται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και νέων πτερυγίων που θα καταστήσουν τον κλάδο πλήρως ανακυκλώσιμο με αποτελεσματικό τρόπο. Διεθνείς εταιρείες ανεμογεννητριών έχουν ανακοινώσει τα ερευνητικά τους έργα και τους στόχους τους».

Στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι:

  • της πολιτικής,
  • της βιομηχανίας
  • της κοινωνίας των πολιτών.

Μεταξύ τους θα είναι κατασκευάστριες ανεμογεννητριών και πτερυγίων, εταιρείες που ασχολούνται με το θέμα της ανακύκλωσης και διαχείρισης ανεμογεννητριών, αιολικές επιχειρήσεις και ΜΚΟ, προκειμένου να συζητήσουν τις βέλτιστες πρακτικές, το σχετικό πλαίσιο που υφίσταται στην  Ευρώπη και την Ελλάδα και τη μέχρι τώρα εμπειρία στη χώρα μας και το εξωτερικό.

Την ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ θα τιμήσουν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων:

  • ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας
  • ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου
  • ο CEO της WIndEurope κ. Giles Dickson.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση