Εκδήλωση του ΤΕΕ-ΤΚΜ για την ορθή διαχείριση του αμίαντου στην 87η ΔΕΘ

Του Νίκου Αβουκάτου

Τα «κακώς κείμενα» που αφορούν την ανεξέλεγκτη  απόθεση και τη διαχείριση του επικίνδυνου αμιάντου, τους ελλιπείς ελέγχους από τις υπηρεσίες και την προβληματική τήρηση της αυστηρής νομοθεσίας αναδείχθηκαν στη συζήτηση με θέμα «η διαχείριση αμιάντου σε οικοδομικές εργασίες κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων» που διοργάνωσε το ΤΕΕ- ΤΚΜ, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ο οποίος πρότεινε να εφαρμοστεί πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της αποξήλωσης του αμιάντου από τα δημόσια  κτήρια, στα πρότυπα  του «Θησέα» ή

ΚΕΔΕτου «Αντώνη Τρίτση». Όσον αφορά τα ιδιωτικά  κτήρια ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι πρέπει  να εφαρμοστεί  ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό το «Εξοικονομώ».

Ο κ. Κυρίζογλου μίλησε για την ολοκλήρωση στοχευμένων ενεργειών του δήμου με σκοπό  την απομάκρυνση του αμιάντου από όλα τα δημοτικά κτήρια, όπως σχολεία, γυμναστήρια αλλά και αποθήκες. Απευθυνόμενος στους διοργανωτές  της συζήτησης ζήτησε να  του κοινοποιηθούν τα συμπεράσματα της εκδήλωσης  και να αποσταλούν στον ίδιο προκειμένου να συζητηθούν στην ΚΕΔΕ.

Από την πλευρά της η Άννα Μίχου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ και Πρόεδρος ΜΕ Περιβάλλοντος ΤΕΕ/ΤΚΜ, συντονίστρια της συζήτησης  αναφέρθηκε στην κωλυσιεργία  των αρμόδιων  αλλά και την έλλειψη συστηματικού ελέγχου σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα  διότι ο αμίαντος πετάγεται ανεξέλεγκτα  σε κατοικημένες αλλά και σε προστατευόμενες περιοχές.

«Για τη  διαχείριση του επικίνδυνου αυτού απόβλητου  απαιτούνται  συστηματικός έλεγχος αλλά και  η τήρηση της αυστηρής νομοθεσίας. Παράλληλα είναι  σημαντικό να υλοποιηθεί ένα  πρόγραμμα χρηματοδότησης της αποξήλωσης τους από τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτήρια» σημείωσε η κ. Μίχου.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ορθή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο Προϊστάμενος του τμήματος επικίνδυνων αποβλήτων της εταιρείας «INTERGEO ΕΠΕ»  παρουσίασε μια σειρά έργων που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια τόσο στον δημόσιο όσο και  στον  ιδιωτικό τομέα. Έκανε μια σύντομη περιγραφή της επικινδυνότητας του αμίαντου, την ορθή  διαχείριση του και την απόθεση σε εγκεκριμένους χώρους.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καρακόλης, Διευθυντής Βορείου Ελλάδος της  εταιρείας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων «POLYECO» έκανε λόγο για μια δυσάρεστη καθώς και επικίνδυνη  κατάσταση στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και πέριξ αυτής δείχνοντας  ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από αμιαντούχα υλικά που υπάρχουν ανεξέλεγκτα.

«Δυστυχώς το πρόβλημα μέσα στις πόλεις  παραμένει σοβαρό και χρειάζεται να το αναδεικνύουμε. Ασυνείδητοι μετά από την ανακαίνιση του σπιτιού τους  προτιμούν να ξεφορτωθούν τα απόβλητα τους και αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία» σημείωσε ο κ. Καρακόλης.

Επίσης, ο κ. Καρακόλης  τόνισε ότι «χρειάζεται  με την ανάδειξη του θέματος να δίνονται λύσεις από τους αρμόδιους. Τα ερωτήματα πολλά και αφορούν την επίλυση του προβλήματος. Καθοριστικός κρίνεται ο ρόλος των Πολεοδομιών για την τήρηση της Νομοθεσίας αναφορικά με τις  κατεδαφίσεις  ενώ οι  μηχανικοί που υπογράφουν την αίτηση του κάθε ιδιώτη προτείνουμε να καταθέτουν πιστοποιητικά  ορθής απομάκρυνσης του αμιάντου που να συμπεριλαμβάνονται  στους φακέλους όπως και να  να γίνονται  δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους μηχανικούς του δήμου».

Ο ίδιος πρότεινε να ενταχθεί η αποξήλωση του αμιάντου σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, όπως  π.χ. το «Εξοικονομώ» ή άλλο.

Όσον αφορά το κόστος διαχείρισης του αμιάντου επανέλαβε ότι δυστυχώς το υψηλό κόστος  επηρεάζεται από το γεγονός ότι  η απόθεση του γίνεται σε εγκαταστάσεις  στο εξωτερικό  με αποτέλεσμα  να αυξάνονται οι χρεώσεις στον εκάστοτε πελάτη της εταιρείας.

Σε συνέχεια της μη ύπαρξης αδειοδοτημένου χώρου, στην επικράτεια , υγειονομικής ταφής του αμιάντου ο κ. Καρακόλης εξήγησε ότι «ο αμίαντος είναι ανόργανο απόβλητο σε αντίθεση με τα οργανικά απόβλητα που είναι πιο επιβλαβή και ή ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση του κόστους διαχείρισης . Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει όμως ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σημαντικά έργα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων  και ως παράδειγμα έφερε το πράσινο φως που έλαβε η «POLYGREEN» για τη κατασκευή εγκατάστασης υγειονομικής καύσης νοσοκομειακών μολυσματικών αποβλήτων στην περιοχή της ΒΙΠΕΘ».

Στη συζήτηση μίλησαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Πολεοδομίας του δήμου Θέρμης. Ωστόσο όπως είπαν η συζήτηση ήταν ουσιαστική και κατέγραψαν αρκετές προτάσεις, σκέψεις και προβλήματα που θα   γνωστοποιήσουν στις υπηρεσίες τους.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ -ΤΚΜ Μιχάλης Παπαστεργίου καθώς και αρκετοί  πολιτικοί μηχανικοί της πόλης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση