Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προστασία της θάλασσας

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκαλεί τα σχολεία της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) για τη θάλασσα. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το θαλάσσιο κόσμο, η ενδυνάμωσητης σχέσης πολίτη- θάλασσα και η ανάληψη δράσης για την  προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.Το περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» λειτούργησε για πρώτη φορά το 1993, με αφορμή τις προτάσεις 150.000 μαθητών που επισκέφτηκαν τις περιβαλλοντικές Εκθέσεις της HELMEPA στο διάστημα 1983 - 1992 και την επιθυμία τους να έχουν ένα βήμα μέσω του οποίου θα μπορούσαν να εκφράζουν τις ιδέες τους, αλλά και τις ανησυχίες τους για θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Το Πρόγραμμα δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε 4.000 μαθητές, ηλικίας 5-13 ετών, από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν εθελοντικά να γνωρίσουν το φυσικό, κυρίως το παράκτιο και θαλάσσιο, περιβάλλον της πατρίδας μας και τρόπους προστασίας του,μέσα από το Σχέδιο Δράσης του.

Το ανανεωμένο Σχέδιο Δράσης του σχολικού έτους 2012-2013 http://www.helmepajunior.gr/action_plan_gr_2012_2013.pdf
προτείνει 30 δραστηριότητες χωρισμένες στις παρακάτω ενότητες:

-Δραστηριοποιούμαι για το περιβάλλον στο σχολείο

-Δραστηριοποιούμαι για το περιβάλλον εκτός σχολείου

-Παίζω και ερευνώ

-Μαθαίνω για τα πλοία και τη Ναυτιλία

Στις Ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή, αποστέλλεται υλικό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: το Σχέδιο Δράσης, ταυτότητες μέλους, κονκάρδες, αφίσες, ημερολόγια και την εφημερίδα «Τα Γλαρόπουλα» με τα νέα του Προγράμματος και δραστηριότητες των ίδιων των παιδιών.

Επίσης οι Ομάδες καλούνται να πάρουν μέρος στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής, με θέμα σχετικό με το περιβάλλον και επιλεγμένο από μηνύματα των ίδιων των παιδιών. Το έργο που θα κριθεί καλύτερο παίρνει το 1ο Βραβείο το οποίο είναι η εκτύπωσή του σε Αφίσα με τα ονόματα των μελών της Ομάδας και του Εκπαιδευτικού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Παιδικής HELMEPA, www.helmepajunior.gr όπου υπάρχει και η Αίτηση Συμμετοχής (http://www.helmepajunior.gr/form.php)
ή επικοινωνήστε με τα γραφεία της HELMEPA: τ/φ 210-9343088 και e-mail helmepajunior@helmepajunior.gr.

Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στα σχολεία που θα συμμετέχουν να ακολουθήσουν ορισμένες δραστηριότητες, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως είναι:

-Καθαρισμός
και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου «Κελλάριος Όρμος»

-Δημιουργία ομάδων «μικρών επιστημόνων», με συμμετοχή σε παιχνίδια γνώσεων, παρακολούθηση και παρατήρηση θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πεδίο, ενημερωτικές επισκέψεις ειδικών επιστημόνων, ενεργή συμμετοχή στην παρακολούθηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης

-Εκπαιδευτικές εξορμήσεις στο πεδίο

-Συνδρομή στην ανακύκλωση ρύπων που καταλήγουν στη θάλασσα

-Εικαστικές και πολιτιστικές δράσεις και επεμβάσεις, από και προς το σχολείο

-Ανάδειξη της δουλειάς των παιδιών και βράβευση κατά το ετήσιο Greenparty του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί να σταλεί στους ενδιαφερόμενους, κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310566415 και στο email ptsimeni@gmail.com .

Δηλώσεις συμμετοχής με καταληκτική ημερομηνία 31 Ιανουαρίου
2013.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!