Εκστρατεία απαγόρευσης εισαγωγής και κατοχής εξωτικών άγριων ζώων στην Ελλάδα στη μνήμη της τίγρης Χασίγια

Το μικρό λευκό τιγράκι που βρέθηκε έξω από την Αθήνα, κάτω από κάδο σκουπιδιών, φανέρωσε τη φρικαλέα πραγματικότητα του εμπορίου άγριων ζώων και ταυτόχρονα την ανεπάρκεια του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τα ζώα της άγριας πανίδας, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.

Διαβάστε: Η βιομηχανία του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων - Οι τιμές που χρεώνουν οι λαθρέμποροι

Στη μνήμη της Χασίγια, της μικρής λευκής τίγρης που εγκαταλείφθηκε παράλυτη έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ξεκινά εκστρατεία για να απαγορευθούν στην Ελλάδα η κατοχή εξωτικών ζώων, καλώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Βουλή να θεσπίσουν την ολοκληρωτική απαγόρευση της εισαγωγής και κατοχής ειδών εξωτικής και άγριας πανίδας, στα πρότυπα της Ιταλίας.

«Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να θεσπίσει άμεσα την απαγόρευση εισαγωγής και κατοχής ειδών εξωτικής και άγριας πανίδας, στα πρότυπα της Ιταλίας», αναφέρει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.

Εκστρατεία και συλλογή υπογραφών για να απαγορευθεί στην Ελλάδα η κατοχή εξωτικών ζώων

Το τιγράκι ήταν τριών μηνών όταν εγκαταλείφθηκε, παράλυτο από τη μέση και κάτω. Όπως όλα τα λευκά τιγράκια που διακινούνται στο εμπόριο, η Χασίγια, όπως ονομάστηκε, ήταν προϊόν αιμομικτικής αναπαραγωγής για να διατηρηθεί το μεταλλαγμένο γονίδιο στο οποίο οφείλεται το λευκό τρίχωμα. Η κατ’ εξακολούθηση αιμομικτική αναπαραγωγή, οι κακές πρακτικές εκτροφής (αφαίρεση από τη μητέρα αμέσως μετά τη γέννα, ακατάλληλη διατροφή/υποσιτισμός, διατήρηση σε κουτί, μηδενική έκθεση στον ήλιο) και η βάναυση κακομεταχείριση στα χέρια εμπόρων και διακινητών παράγουν τιγράκια με οργανικές ανεπάρκειες, νευρολογικές παθήσεις, μεταβολικές παθήσεις των οστών (τα κόκαλα δε διαμορφώνονται κανονικά) και άλλες παραμορφώσεις του σκελετού που τους επιφέρουν αφόρητους πόνους και αναπηρίες. Έτσι και η Χασίγια βρέθηκε με ακραία παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης, των ποδιών, με κόκαλα που έσπαγαν στο παραμικρό άγγιγμα και πίεζαν τα εσωτερικά της όργανα.

Το τιγράκι με το διαλυμένο σώμα δεν μπόρεσε να σωθεί και υποβλήθηκε τελικά σε ευθανασία. Το μαρτύριό του συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και φανέρωσε τη φρικαλέα πραγματικότητα του εμπορίου άγριας ζωής.

Το ελάχιστο ανθρώπινο χρέος μας προς τη Χασίγια είναι να φροντίσουμε, στη μνήμη της, να απαγορευτούν πλήρως στην Ελλάδα η εισαγωγή και η κατοχή εξωτικών ζώων, όπως απαγορεύτηκαν στην Ιταλία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση