Στη Μεσόγειο, οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών μειώθηκαν λόγω της έντονης εκμετάλλευσής τους ως και τη δεκαετία του 1970, για κατανάλωση και εμπόριο. Σε ορισμένα κράτη της Μεσογείου, ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να τις αιχμαλωτίζουν προς βρώση ή ως τουριστικό αξιοθέατο.
Το MEDASSET έχει σαν στόχο την εξάλειψη του εμπορίου των θαλάσσιων χελωνών, όπως στην ψαραγορά της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο. Η απελευθέρωση χελωνών που βρίσκονται σε παράνομη ή και σε νόμιμη, αλλά υπό άθλιες συνθήκες αιχμαλωσία, είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει από την ίδρυσή μας. Στη Μεσόγειο, αλλά και διεθνώς, το εμπόριο, η εκμετάλλευση και η κατανάλωση των θαλάσσιων χελωνών απαγορεύονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις τις οποίες έχουν προσυπογράψει οι περισσότερες χώρες. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα αυγά, το δέρμα, το αίμα και το κρέας τους καθώς και την κατασκευή κομψοτεχνημάτων από το καβούκι ή από άλλο μέρος του ζώου και την αιχμαλωσία τους. Εξαιρέσεις γίνονται μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή για επιστημονικούς σκοπούς και περίθαλψη από ειδικά εξουσιοδοτημένα κέντρα και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, από εξουσιοδοτημένα ενυδρεία που φιλοξενούν χελώνες όταν δεν είναι δυνατόν να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον λόγω σοβαρού τραυματισμού.
Κάθε χώρα ακολουθεί τη δική της προστατευτική νομοθεσία, ενώ η διεθνής μεταφορά δειγμάτων ή και χελωνών για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς σκοπούς και περίθαλψη, ελέγχεται από τη Διεθνή Σύμβαση CITES για το εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.