Εκτεταμένη η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα και τον χειμώνα και το καλοκαίρι

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η ενεργειακή φτώχεια στην χώρα μας καλά κρατεί, όπως τουλάχιστον προκύπτει από όλες τις πρόσφατες σχετικές μελέτες, ενώ παρουσιάζει όξυνση στην επικείμενη χειμερινή περίοδο και βέβαια έχει τις «ρίζες» της στην οικονομική κρίση και στην μεγάλη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Όπως προκύπτει και από μελέτη αρμόδιων φορέων της Ε.Ε., οι αυξημένοι φόροι στο πετρέλαιο, στην βενζίνη και στο φυσικό αέριο δεν είναι τόσο επιβαρυντικοί για τα φτωχά νοικοκυριά όσο είναι η επιπλέον φορολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τελευταία οδηγεί σε αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και δυστυχώς σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει πενιχρά αποτελέσματα, οδηγεί στο να πλήττονται εκτεταμένα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία δεν μπορούν να ζεσταθούν το χειμώνα ή να έχουν συνθήκες δροσιάς το καλοκαίρι.

Η ενεργειακή φτώχεια ως φαινόμενο είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί και για αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάζει από 50-160 εκατ. ανθρώπους στην Ε.Ε., ενώ τα αίτια της είναι οι υψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων, τα χαμηλά εισοδήματα, οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης που έχουν γίνει στα κτήρια (ή δεν έχουν γίνει) κτλ.

Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, είναι περισσότερο ευάλωτες στο φαινόμενο αυτό, σε σχέση με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.

Η κατάσταση στην χώρα μας μετά το 2010 επιδεινώθηκε, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι η ενεργειακή φτώχεια έχει κυρίως σχέση με την δυνατότητα θέρμανσης, εντούτοις έχει και με την ψύξη.

Το ένα τρίτο των κατοίκων των χωρών της Ε.Ε. γύρω από την Μεσόγειο Θάλασσα έχει εκτιμηθεί πως αδυνατεί να δροσίσει επαρκώς την οικία του το καλοκαίρι.

Στη χώρα μας κάποιος μπορεί να θεωρείται «ενεργειακά φτωχός» εάν αναγκάζεται να δαπανά πάνω από το 10% του ετήσιου εισοδήματος του για την αγορά ενέργειας (για θέρμανση ή ψύξη).

Και δεν είναι μόνο το κόστος της ενέργειας που τα χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι στη χώρα μας το 28% του πληθυσμού ζει σε κατοικίες με χαμηλής ποιότητας κουφώματα και γενικά έλλειψη επαρκούς θερμομόνωσης.

Τα αποτελέσματα της ενεργειακής φτώχειας είναι έτσι σε μεγάλο βαθμό ορατά στα δισεκατομμύρια των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση