Στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα δάσους στις Ορθονιές Ζακύνθου

Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα που έχουν κάψει από χθες το βράδυ χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στο χωριό των Ορθονιών Ζακύνθου. Η πύρινη λαίλαπα έχει μετατρέψει σε στάχτες τα δάση των ορεινών της Ζακύνθου που αποτελούσαν πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών κάθε χρόνο αλλά και σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κάτω από δυσχερείς συνθήκες καθώς η υψηλή θερμοκρασία έκανε πιο δύσκολες τις συνθήκες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάνω από 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί.

Μεγάλη ήταν η βοήθεια που έφτασε στην Ζάκυνθο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με το τελευταίο δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής γραμμής Κυλλήνης-Ζακύνθου, έφτασαν στο νησί εννέα πυροσβεστικά οχήματα από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία με περίπου 20 πυροσβέστες. Παράλληλα κατέφθασαν δύο πεζοπόρα τμήματα από την 6η ΕΜΑΚ Πατρών με 9 άτομα έκαστο, ενώ με C-130 έφθασαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Ζάκυνθο 30 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς πάνω από 80 πυροσβέστες, 30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τρεις υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενίσχυσαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Σε ό,τι αφορά τέλος την ηλεκτροδότηση των Ορθονιών και Μαριών, συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται από χθες το βράδυ στο σημείο και προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις βλάβες που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση