Εκτός ελέγχου η φωτιά στον Έβρο: Καίγονται χιλιάδες στρέμματα Natura στο δάσος Δαδιάς (φωτο+vid)

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο εκεί όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες το απόγευμα της Παρασκευής έκαναν μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων, αφού η περιοχή είναι δύσβατη και άρα δύσκολα προσβάσιμη.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο kathimerini.gr, περιέγραψε την άσχημη τροπή που έχει λάβει η πυρκαγιά. «Είμαστε πάλι σε κακή στιγμή. Έχουμε αναζωπυρώσεις και η φωτιά παίρνει κατεύθυνση προς την Λευκίμμη. Είναι περιοχή με πολύ πυκνή βλάστηση και αυτή που καίγεται και αυτή στην οποία κατευθύνεται η πυρκαγιά. Είναι ένα κλειστό δυσπρόσιτο δάσος με πολύ ψηλά δέντρα ύψους έως και 11 μέτρα και με πολλά κουκουνάρια. Απλώνεται πολύ γρήγορα η φωτιά και καίγονται ήδη χιλιάδες στρέμματα Natura. Είμαστε ένα 24 ώρο μετά και δυστυχώς εξελίσσεται ακόμα χειρότερα αντί να οριοθετηθεί».

Η φωτιά στη Δαδιά δεν εξελίσσεται καλά καθώς έκανε μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας. Λόγω του δύσβατου της περιοχης (πυκνή τραχεία πεύκη) είναι δύσκολη η πρόσβαση για τις επιχειρησεις των επίγειων δυνάμεων.

Στη μάχη έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 καναντέρ και επτά ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Στη Δαδιά ενεργούν και οι Δασικοί Συνεταιρισμοί, κατόπιν συνεργασίας με το Δασαρχείο Σουφλίου, οι οποίοι θα επέμβουν για ακόμη μεγαλύτερη διαπλάτυνση του δρόμου Δαδιάς – Λευκίμμης.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για το δάσος Δαδιάς

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Οι επίγειες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή τους λόγω του δυσπρόσιτου εδάφους.

Το δάσος είναι παρθένο, πυκνό με πολύ μεγάλα πεύκα και πυκνή βλάστηση που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά απαγορευτική την προσπάθεια των πυροσβεστών να φτάσουν στη φωτιά εξήγησε στο protothema.gr ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Ανέφερε επίσης ότι οι δυσκολίες εντείνονται και από τον άνεμο που πνέει στην περιοχή ο οποίος μπορεί να μην είναι ισχυρός ωστόσο ευνβοεί τις αναζωπυρώσεις και πολλές φορές αλλάζει κατευθύνσεις.

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την ώρα η πυρκαγιά, ο εκτελών καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος, εξηγεί πως η πυρκαγιά, που ξεκίνησε την καταστροφική πορεία της ανατολικά πάνω από το φράγμα της Λύρας, κινείται πλέον δυτικά και εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου το ανάγλυφο παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες.

Παράλληλα, όπως ενημερώνει η Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα 59 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση