Ελέγχονται στη Βουλή επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρισμού με βιορευστά

Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, που αδειοδοτούνται σε όλη την Ελλάδα, μπαίνουν στο «περιβαλλοντικό μικροσκόπιο», αλλά και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αναδείχθηκε έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά σε σχετική επένδυση στο Βαλτινό Τρικάλων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στις 24/08/2017 ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, κ. Ν. Ντίτορας, εξέδωσε με τον αριθμό 1884/104587/ΠΕ 2016 απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών σε περιοχή του Βαλτινού Τρικάλων.

Αυτό συνέβη, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των αρμόδιων οργάνων της τοπικής κοινωνίας: Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού, Επιτροπή ποιότητας ζωής Δήμου Τρικκαίων, Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αλλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που κατοικούν στη συγκεκριμένη και στις όμορες κοινότητες.

Στην εν λόγω μονάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη βιορευστά (φυτικά-μαγειρικά έλαια - λίπη κ.ά.).

Από την καύση τους, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, θα επιβαρυνθεί το φυσικό περιβάλλον, θα υπάρξουν επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων, καθώς και στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή όχι μόνο της συγκεκριμένης τοπικής κοινότητας, αλλά και των όμορων τοπικών κοινοτήτων.

Η χωροθέτησή της μονάδας γίνεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (στάρι, καλαμπόκι, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα κ.ά.).

Τα επίμαχα βιορευστά, όπως προκύπτει από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, παράγονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από ενεργειακές καλλιέργειες, κυρίως ελαιοκράμβης, γεγονός που, κατά την ερώτηση στη Βουλή, καθιστά την επένδυση ακόμη πιο «εχθρική» για το περιβάλλον και τη γεωργική παραγωγή, καθώς δεσμεύεται γεωργική γη και καταναλώνονται πολύτιμοι πόροι.

Η μονάδα που δημιουργείται στο Βαλτινό Τρικάλων, όπως και άλλες παρόμοιες ανά την Ελλάδα, διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους επενδυτές, καταλήγουν στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, που ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς την ματαίωση της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση