ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ - ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΥΣ «ΗΓΕΤΕΣ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Την «ατμομηχανή» των ελληνικών εξαγωγών αποτέλεσαν και το 2015 τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, με «πρωταγωνιστές» το ελαιόλαδο, τα φρούτα-λαχανικά, αλλά και τα μεταποιημένα είδη.

Τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά καλύπτουν το 28% της αξίας των εξαγωγών και ο αγροτοδιατροφικός τομέας της χώρας μας παράγει το ένα τέταρτο από τα 100 κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις ανεπτυγμένες αγορές των κρατών του ΟΟΣΑ. Οι Ευρωπαϊκές χώρες, η Βόρεια Αμερική, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορροφούν τις μεγαλύτερες ποσότητες των ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

Μάλιστα παρά το δυσμενές κλίμα, που επηρέασε συνολικά τις εξαγωγές το 2015, διαμορφώνοντας αρνητικό πρόσημο σε όλους σχεδόν τους κλάδους, πολλά αγροτοδιατροφικά προϊόντα διατήρησαν υψηλά τις επιδόσεις τους, διεκδικώντας δυναμικά μερίδια στην παγκόσμια αγορά.

Έτσι, οι εξαγωγές προϊόντων της γεωργίας και της βιομηχανίας το 2015 συνεισέφεραν δύο δισ. ευρώ επιπλέον στην ελληνική οικονομία και τα αγροτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης των εξαγωγών και τη χρονιά που έρχεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ανοδικά κινήθηκαν μόνο οι κλάδοι του ελαιολάδου και μάλιστα σε ποσοστό που έφτασε το 94,1% και των μηχανημάτων (24,2%).

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για αύξηση των μεριδίων των ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων ή για τη διείσδυσή τους σε νέες, δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες για άνοδο της προστιθέμενης αξίας τους, μέσα από την επένδυση στη γνώση, στην καινοτομία, στο στρατηγικό μάρκετινγκ και σε σύγχρονες τεχνικές προώθησης. Σε αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα πλεονεκτήματα, όπως είναι η υψηλή ποιότητα τους, αλλά και τα εδραιωμένα δίκτυα διανομής που υπάρχουν στις ανεπτυγμένες αγορές.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα. Χ. Σακελλαρίδη, η βασική προσδοκία των Ελλήνων εξαγωγέων για το 2016 είναι αφ' ενός η επιστροφή στην κανονικότητα, ειδικά σε όρους τραπεζικών συναλλαγών και αφετέρου η ανάκτηση της εμπιστοσύνης για την πορεία και την προοπτική της χώρας, εντός και εκτός συνόρων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση