Ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα μέσω του Elviten στα Τρίκαλα

Άλλη μια πρωτοπορία στην αυτοκίνηση έρχεται από τον Δήμο Τρικκαίων. Από τον ερχόμενο Νοέμβριο 10 δημόσια ηλεκτρικά οχήματα θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης των Τρικάλων. Αυτό ανακοινώθηκε στο 1ο workshop, την τεχνική συνάντηση γνωριμίας, που διοργάνωσε η e-trikala στο μουσείο Τσιτσάνη. Πρόκειται για το πρόγραμμα ELVITEN – Ευέλικτη Ηλεκτροκίνηση για Βιώσιμες Πόλεις, από το ευρύ πρόγραμμα «HORIZON 2020» της ΕΕ (https://www.elviten-project.eu/en). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και στοχεύει στην προώθηση της χρήσης ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων, ως μέσων μεταφοράς στις πόλεις.

Είναι μια δράση που υλοποιείται σε 6 Ευρωπαϊκές πόλεις: Τρίκαλα, Βερολίνο, Ρώμη, Μπάρι, Γένοβα, Ρώμη, Μάλαγα. Σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), e-trikala ΑΕ αναλαμβάνει ακόμη ένα πρωτοποριακό έργο, με άμεσα οφέλη για τον δημότη.

Συγκεκριμένα, τα 5 τρίκυκλα και τα 5 τετράκυκλα ελαφρά οχήματα θα κυκλοφορούν στα Τρίκαλα, είτε για όσους εργάζονται στον χώρο των διανομών, είτε για πολίτες. Ειδικά οι πολίτες, θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να μετακινούνται με ασφάλεια και χωρίς κανένα έξοδο, μέσα από μια ειδική πλατφόρμα. Σε αυτή θα καταγράφονται οι σχετικές διαδρομές και το ωράριο, ώστε να επιλέγεται κάθε φορά η διαθεσιμότητα του οχήματος και του δρομολογίου. Όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει έναν χρόνο (Νοέμβριος 2018 – Νοέμβριος 2019) και θα εξηγηθεί αναλυτικότερα στους κατοίκους το επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα είναι φυσικά πιλοτικό, αλλά έχει συγκεκριμένους στόχους για μόνιμη διάρκεια και χρήση στις ευρωπαϊκές πόλεις. Ο βασικότερος στόχος είναι η υποστήριξη της χρήσης των ελαφρών αυτών οχημάτων για ιδιωτικές και επαγγελματικές μετακινήσεις και μεταφορές.

Στη συνέχεια, θα συμπληρωθεί ερωτηματολόγιο από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους των συγκεκριμένων πόλεων και θα εξαχθούν συμπεράσματα για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού μοντέλου ηλεκτρικής μετακίνησης (σταθμοί ηλεκτροφόρτισης, δρομολόγια, οχήματα, νομικά θέματα, διατάξεις κ.ά.).

Η e-trikala ΑΕ και ο Δήμος Τρικκαίων με τον τρόπο αυτό είναι πλέον ενεργά μέλη της πανευρωπαϊκής κοινότητας της μελλοντικής γενιάς αυτοκίνησης. Με δεδομένο το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε (σε θέματα νομικά, κίνησης, κυκλοφορίας, πινακίδων, ασφάλειας κ.α.) και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, τα Τρίκαλα αποτελούν σταθερό εταίρο στην Ευρώπη για παρόμοια εγχειρήματα. Πόσο μάλλον, όταν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα υπάρχει και απτό όφελος για τον πολίτη ή τον επαγγελματία, ως τμήμα της πανευρωπαϊκής αυτής δράσης.

Στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος από επιστήμονες (η Δρ,. Βίλλυ Πορτούλη από την ΕΠΙΣΕΥ, o Francesco Misso από την T Bridge S.p.A. και ο Daniel Honegger από την Kyburz), παραβρέθηκε ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ Γιάννης Κωτούλας και η τέως αντιδήμαρχος Έφη Λεβέντη. Επίσης, στελέχη του Δήμου Τρικκαίων στον τομέα της συγκοινωνιακής πολιτικής, εκπρόσωπος της τροχαίας Τρικάλων και πολίτες, που θέλησαν να δουν από κοντά την ευρωπαϊκή παρουσίαση του νέου αυτού πρωτοποριακού εγχειρήματος.

Τα οχήματα θα παραδοθούν στους χρήστες σε λειτουργική κατάσταση και θα συντηρούνται από το πρόγραμμα, ενώ οι χρήστες θα πρέπει να διαθέτουν χώρο φύλαξης αυτών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση