Ελβετία: Πήρε μπρος η πρώτη εμπορική μονάδα δέσμευσης CO2 στον κόσμο

Η πρώτη εμπορική μονάδα άμεσης δέσμευσης αέρα, που είναι 1.000 φορές πιο αποτελεσματική από τη φωτοσύνθεση, ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελβετία. Η μονάδα δέσμευσης άνθρακα απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το μεταπωλεί σε μια κοντινή φάρμα.

Εγκατεστημένη πάνω σε μία μονάδα αποτέφρωσης απορριμμάτων της Ζυρίχης, η μονάδα δέσμευσης άνθρακα της εταιρείας Climeworks αποτελείται από τρία κοντέινερ που περιέχουν έξι συλλέκτες διοξειδίου του άνθρακα το καθένα. Διαπερατά φίλτρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, καθώς οι ανεμιστήρες ρουφούν αέρα μέσα από τους συλλέκτες μέχρι να κορεστούν πλήρως, σε μια διαδικασία που διαρκεί περίπου δύο με τρεις ώρες.

Τα κοντέινερ στη συνέχεια κλείνουν και η διαδικασία αναστρέφεται. Οι συλλέκτες θερμαίνονται στους 100 βαθμούς Κελσίου και το καθαρό διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται σε μορφή που μπορεί να ταφεί υπόγεια, να μετασκευαστεί σε άλλα προϊόντα ή να πωληθεί.

elbetia-se-leitourgia-i-proti-emporiki-monada-desmeusis-diokseidiou-tou-anthraka-ston-kosmo22

Σύμφωνα με την Climeworks, θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες μονάδες ακόμη μέχρι τα μέσα του αιώνα, ώστε να παραμείνει η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τα όρια που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού. Η συγκεκριμένη μονάδα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα, παράγει κάτι εμπορικά χρήσιμο και είναι περίπου 1.000 φορές πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα από ό,τι η φωτοσύνθεση.

Άλλες καινοτόμες προσπάθειες για τη μείωση των παγκόσμιων επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) ανακάλυψαν πρόσφατα έναν τρόπο να μετατρέπουν τον δεσμευμένο άνθρακα σε σκυρόδεμα για χρήση σε κατασκευές, ενώ επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ράις στο Τέξας ανακάλυψαν ότι η ενίσχυση του γραφενίου με άζωτο επιτρέπει τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε περιβαλλοντικά χρήσιμα καύσιμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση