ΕΛΕΤΑΕΝ: Σύγχηση για τα αιολικά πάρκα σε Natura από το νέο Χωροταξικό Κρήτης

Αντιφατικά χαρακτηρίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ τα μηνύματα που στέλνει το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης για τον αποκλεισμό των αιολικών πάρκων από τις περιοχές Natura, ενώ αυξάνει την αβεβαιότητα όσων προσπαθούν να τα αναπτύξουν στην Κρήτη και όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Ένωση, «το νέο πλαίσιο αποκλείει και ταυτόχρονα αναστέλλει τον αποκλεισμό, των αιολικών πάρκων από τις περιοχές Natura (!)».

Συγκεκριμένα, εξηγεί η ΕΛΕΤΑΕΝ, το ΠΧΠ περιέχει τη διατύπωση, «εξαιρούνται οι περιοχές του δικτύου NATURA 2000 και οι λοιπές προστατευόμενες περιοχές από την εγκατάσταση Αιολικών και Ηλιοθερμικών Πάρκων» (αρ. 6, παρ. 3). Προσθέτει όμως ότι «οι τυχόν αντιφάσεις ή αποκλίσεις του παρόντος περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου σε σχέση με τα υπερκείμενα εν ισχύι Γενικό και Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, οι οποίες δεν αποτελούν εξειδικεύσεις/ συμπληρώσεις αυτών, ισχύουν υπό τον όρο ενσωμάτωσής τους στα Πλαίσια» (αρ. 22, παρ. 1).

Δηλαδή, συνεχίζει η Ένωση, «φαίνεται ότι η Κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ορίζονται εκ των προτέρων τεράστιες εκτάσεις ως ζώνες αποκλεισμού για κάθε αιολικό πάρκο χωρίς καμία ειδική μελέτη ή κατά περίπτωση εξέταση. Φαίνεται ότι το μόνο που θεωρεί ως (τυπικό ίσως) εμπόδιο για την πλήρη εφαρμογή της συντηρητικής αυτής άποψης είναι ότι δεν εναρμονίζεται με το υπερκείμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ».

«Στην πραγματικότητα η άποψη αυτή προσκρούει και στο νόμο για την προστασία της Βιοποικιλότητας και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura 2000.
Πάνω από όλα όμως προσκρούει στην κοινή λογική και στην ανάγκη για υγιή ανάπτυξη, για προστασία του περιβάλλοντος και για σταθερό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της έκτασης της Ελληνικής επικράτειας που έχει υψόμετρο άνω των 500μ και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ξεπερνά το 37%. «Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Είναι προφανές ότι εάν αυτές οι περιοχές αποκλειστούν για τα αιολικά πάρκα, δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμετοχή της Ελλάδας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», σχολιάζει η Ένωση.

Συμπεραίνει, δε, πως «μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του ΠΧΠ Κρήτης, θα συνεχίσουν νομίμως να αναπτύσσονται αιολικά πάρκα εντός περιοχών Natura 2000 και στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τις αυστηρές διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

«Έχει όμως αυξηθεί η σύγχυση, η αβεβαιότητα και η απορία», σπεύδει να επισημαίνει, «και δυστυχώς έχει δημιουργηθεί η δυνατότητα να τίθενται κακοπροαίρετα πρόσθετα εμπόδια, δυσκολίες και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη με κατά το δοκούν επίκληση των διατάξεων του νέου ΠΧΠ Κρήτης».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση