Ελληνική Αστυνομία: 140 συλλήψεις και 940 πρόστιμα για κακοποίηση ζώων από αρχή του έτους

Ο νόμος για την κακοποίηση των ζώων τηρείται και η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ, για να βρίσκει τους ενόχους και να τους οδηγεί στη δικαιοσύνη, τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή και τη χθεσινή σύλληψη αλλοδαπού που κλότσησε γάτα προς τη θάλασσα, στην Αιδηψό της Εύβοιας.

Μιλώντας στο «Mega», εξήγησε πως έδωσε τόσο μεγάλη έμφαση σε αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, γιατί «αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με τη βία και ασφαλώς και με τη βία ενάντια στα ζώα, πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο κράτος και στην αστυνομία και στους πολίτες, στην κοινωνία. Χθες λοιπόν, οι πάντες είδαν μέσω του Διαδικτύου, μέσω των social media το βιντεάκι με κάποια άτομα, τα οποία φερόντουσαν με έναν βασανιστικό και προκλητικό τρόπο απέναντι σε ένα ζωάκι, απέναντι σε ένα γατάκι. Κινητοποιήθηκαν, το έκαναν θέμα, τους συγχαίρω για αυτό. Τους λέω ένα μεγάλο μπράβο και τους ευχαριστώ, γιατί αναδεικνύοντας εκείνοι το θέμα, δόθηκε η δυνατότητα όλοι οι πολίτες σήμερα να μάθουν ότι υπάρχει ένας νόμος που αφορά την προστασία των ζώων και είναι ενάντια στην κακοποίηση των ζώων. Ο νόμος είναι αυστηρός» είπε.

Ο υπουργός υπενθύμισε πως στην Ελληνική Αστυνομία ήδη λειτουργεί το τμήμα προστασίας των ζώων, το οποίο δραστηριοποιείται έντονα. Όπως σημείωσε, το τελευταίο 5μηνο, κατ' εφαρμογή του νόμου, έχουν γίνει 1.489 καταγγελίες για τις οποίες έχουν σχηματιστεί πάρα πολλές δικογραφίες. Η αστυνομία έχει προβεί σε 140 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων κι έχουν επιβληθεί 940 πρόστιμα, τα οποία είναι συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

«Όσοι φέρονται με βία στα ζώα φέρονται με βία και στους ανθρώπους»

Κατά τον κ. Θεοδωρικάκο, δουλειά της αστυνομίας είναι να ελέγχει την εφαρμογή των νόμων και να ελέγχει κάθε καταγγελία που γίνεται όταν ο νόμος δεν τηρείται. «Λένε πολλοί, "μα ένα ζώο πείραξε". Όχι, δεν είναι έτσι. Τα ζωάκια είναι ψυχές, τις προστατεύουμε. Αυτή είναι η επιλογή μας, αυτή είναι η απόφασή μας. Είναι θέμα παιδείας, ανθρωπιάς, πολιτισμού και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, όπως αποδεικνύουν και οι στατιστικές, πέρα από τη δική μας λογική και ηθική ανάλυση, συνήθως τα άτομα τα οποία φέρονται με βία απέναντι στα ζώα, φέρονται με βία και απέναντι στους ανθρώπους. Συνδέεται και με περιπτώσεις ακόμα και οικογενειακής βίας κλπ. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να μην έχει ούτε σκυλάκι, ούτε γατάκι στο σπίτι του, δεν τίθεται κανένα θέμα. Αλλά είναι υποχρέωση όλων μας να είμαστε πολιτισμένοι στις συμπεριφορές μας απέναντι στα ζωάκια, γιατί αυτό είναι το χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Έτσι πρέπει να είμαστε» επισήμανε.

Σεσημασμένος ο δράστης - Αδιάφορη η παρέα

Αναφερόμενος στον συλληφθέντα στην Αιδηψό, ο υπουργός υπογράμμισε πως ήταν ήδη σεσημασμένος, εδώ και πέντε χρόνια, για σημαντική ποσότητα ναρκωτικών. Είχε συλληφθεί και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης και «τώρα τα βίαια ένστικτά του θέλησε να τα ξεσπάσει με αυτό τον τρόπο σε ένα ζωάκι». Κρατείται και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. «Οι ποινές που θα αντιμετωπίσει θα εξαρτηθούν από το ποια κατηγορία ακριβώς θα του απαγγείλει η εισαγγελική Αρχή, πάντως ο νόμος σε γενικές γραμμές είναι αυστηρός, στις πιο σκληρές περιπτώσεις έχει το περιθώριο και για πολύ υψηλά πρόστιμα και για αρκετά χρόνια φυλάκισης. Αυτό που με στεναχώρησε, όμως, είναι ότι όλη παρέα, από αυτά τουλάχιστον που βλέπουμε στο βίντεο, συμμετείχε σε αυτή τη βασανιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση