Ελληνική καινοτομία: Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια

του Γιώργου Χατζηλίδη

Έτοιμη να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα είναι η Πλωτή Οικολογική Μονάδα Αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια, η διεθνής καινοτομία του Πανεπιστημίου Αιγαίου που παρουσιάστηκε χθες στο ευρωκοινοβούλιο.

Η πλωτή πλατφόρμα έρχεται να δώσει λύσεις και απαντήσεις καθώς παράγει πόσιμο νερό με έναν καινοτόμο και οικολογικό τρόπο, σε μια εποχή, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διοργανώτρια της στρογγυλής τράπεζας με θέμα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη «στον πλανήτη δεν υπάρχει καινούργιο νερό».

Το έργο, που δοκιμάστηκε με επιτυχία κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες στην Ηρακλειά Νάξου, μπορεί προσφέρει μια βιώσιμη λύση παροχής νερού στα μικρά νησιά, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας, με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θεόδωρος Λίλας, η μονάδα μπορεί να κάνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα και να εκμεταλλευτεί τις πολλές υποθαλάσσιες πηγές με γλυκό νερό σε όλο τον κόσμο, καθώς αν τοποθετηθεί σε υποθαλάσσια σημεία με μειωμένη «αλατότητα» η παραγωγή του νερού μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη – μία τέτοια πηγή υπάρχει στη Λέσβο.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα αυτόνομο σύστημα που σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να μας δίνει πόσιμο νερό από ΑΠΕ, σαν να πρόκειται για μία φυσική πηγή νερού. Το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ είναι πολύ μικρότερο από το κόστος μεταφοράς νερού αλλά και σε σχέση με το κόστος αφαλάτωσης όταν αυτή γίνεται στη στεριά, όπου χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λίλας.

Η πλατφόρμα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα από αιολική ενέργεια. Η καινοτομία της πλωτής μονάδας αφαλάτωσης έγκειται ότι στο πλωτό μέσο συνδυάζεται μία μονάδα αφαλάτωσης και μια ανεμογεννήτρια, η οποία παρέχει άμεσα την ενέργεια που χρειάζεται η πρώτη. Έτσι, αυτομάτως, η πλωτή μονάδα μετατρέπεται σε αυτόνομη ενεργειακά και φιλική στο περιβάλλον και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ευέλικτα, δηλαδή οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη πόσιμου νερού, σε νησιά αλλά και στα παραθαλάσσια κομμάτια της ηπειρωτικής χώρας.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η τοποθέτηση ανεμογεννήτριας πάνω στην πλωτή κατασκευή και η σύζευξή της με την μονάδα αφαλάτωσης προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων. Καταρχάς, η μονάδα τοποθετείται μακριά από κατοικημένες περιοχές και έτσι δεν δημιουργούνται ζητήματα αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος ούτε της αισθητικής του νησιωτικού τοπίου, όπως με τις ανεμογεννήτριες που έχουν κατά καιρούς σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης της μονάδας ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση, ενώ πλεονέκτημα είναι και το μειωμένο κόστος υλοποίησης αφού ακόμα και μεγάλες μονάδες μπορούν να κατασκευαστούν σε μέρη με υποδομές (ναυπηγεία) και να μεταφερθούν σε μέρη λειτουργίας που δεν διαθέτουν απαραίτητα υποδομές για την κατασκευή τους.

Τέλος, το έργο, κόστους 2,8 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 62% από κοινοτικούς πόρους, είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και τηλε-παρακολουθούμενο, χωρίς δηλαδή να απαιτεί την ύπαρξη ανθρώπων πάνω στην πλωτή μονάδα ούτε εξειδικευμένου προσωπικού στα μικρά νησιά, που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση