Ελληνική στέβια από την καλλιέργεια μέχρι το τελικό προϊόν

Το πρώτο στην Ευρώπη εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα.

Η συγκεκριμένη επενδυτική προσπάθεια έγινε πραγματικότητα χάρη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβιας, που ιδρύθηκε στο τέλος του 2012 από επαγγελματίες αγρότες της Καρδίτσας στοχεύοντας στην καλλιέργεια του φυτού της στέβιας και τη μεταποίηση του για την παραγωγή γλυκοζιτών στεβιώλης.

Η παραγωγή της στέβιας θα είναι πλήρως καθετοποιημένη, από την καλλιέργεια του φυτού στους αγρούς της περιοχής της Καρδίτσας μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή, με προφανή τα οφέλη τόσο για το ίδιο το προϊόν όσο και για τους παραγωγούς.

Παράλληλα και η τεχνογνωσία της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και ο σχετικός μηχανολογικός εξοπλισμός, φέρουν ελληνική «σφραγίδα».

Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου «Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων» του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Ιδρύματος, κ. Κωνσταντίνο Πετρωτό, παρέχει αφιλοκερδώς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβιας την απαραίτητη τεχνογνωσία και τεχνική υποστήριξη για την ανάπτυξη των προϊόντων στέβιας.

Η περάτωση του εργοστασίου δίνει τη δυνατότητα στα 64 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας να επιδιώξουν να βρουν μία θέση στην αγορά για τα προϊόντα τους και στο πλαίσιο αυτό τα 40 στρέμματα, που αρχικά καλλιεργήθηκαν, μπορούν να αυξηθούν σύντομα σε 1.200.

Για το τελικό προϊόν έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από βιομηχανίες τροφίμων-ποτών της Αγγλίας και της Γερμανίας, καθώς και από ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ αρχικά θα επιδιωχθεί η διείσδυση στην αγορά της χονδρικής και στη συνέχεια η μεταποίηση της στέβιας για την παραγωγή προϊόντων, που θα πωλούνται στη λιανική.

Η μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που βγαίνουν από τα φυτά της στέβιας, τα οποία και καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού.

Η τεχνολογία που αξιοποιείται στη διαδικασία της μεταποίησης είναι πολύ υψηλού επιπέδου (χρήση εξειδικευμένων μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας) και η μέθοδος αυτή αποτελεί προϊόν έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Το εγχείρημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα LEADER (άξονας 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2007-2013) και σύμφωνα με τη σύμβαση η επένδυση ύψους 260.000 Ευρώ, απέσπασε ενίσχυση από το πρόγραμμα 130.000 Ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση