Εμμένουν στη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών στους αιγιαλούς

Εμμένει το υπουργείο Οικονομικών στην απόφασή του να νομιμοποιήσει κάθε είδους αυθαιρεσίες στους αιγιαλούς και στις παραλίες όλης της χώρας, οριστικοποιώντας την καταστροφή που έχει μέχρι σήμερα συντελεστεί. Το επίμαχο σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή με μικρές, επουσιώδεις αλλαγές και ξεκινά αύριο να συζητείται στις επιτροπές. Παράλληλα εκφράζονται και οι πρώτες αντιδράσεις, υπό την πίεση του ελάχιστου χρόνου που απομένει μέχρι την ψήφισή του: ήδη μέσα σε δύο ημέρες συνελέγησαν 5.000 ψηφιακές υπογραφές.

Οι ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχτισαν και εκμεταλλεύονται παράνομες εγκαταστάσεις σε αιγιαλούς, παραλίες, όχθες και παρόχθιες ζώνες συμπεριελήφθησαν σε σχέδιο νόμου για την... ίδρυση ασιατικής τράπεζας επενδύσεων, μαζί με άλλες άσχετες ρυθμίσεις. Από τις διατάξεις που είχαν παρουσιαστεί την προηγούμενη εβδομάδα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απαλείφθηκαν μόνο δύο εδάφια: εκείνα που επεξέτειναν τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων που χτίστηκαν μετά το 2011 (και επομένως αφορούν και όσα... θα χτιστούν στο μέλλον) σε οδικά έργα και σε έργα «που αποτελούν οργανικό ή λειτουργικό σύνολο με νομίμως κατασκευασθέν έργο». Διατηρήθηκαν, ωστόσο, οι υπόλοιπες κατηγορίες, που εκτός από τα αυτονόητα (έργα εθνικής άμυνας ή υποδομής δικτύων κοινής ωφελείας) περιλαμβάνουν έργα εθνικής σημασίας, μια διασταλτική αναφορά, καθώς κάθε μεγάλη επένδυση στον τουρισμό, στην ενέργεια ή αλλού χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας. Παράλληλα διατηρήθηκαν και οι διατάξεις που έδιναν δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων προ του 2011, εφόσον αυτός που τα κατασκεύασε... είχε επιδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο (προφανώς, χωρίς να ελεγχθεί επαρκώς).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι πολιτικές αντιδράσεις, πάντως, είναι προς το παρόν περιορισμένες. Την Παρασκευή, ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία. «Ενώ μετά την τραγωδία στο Μάτι, σε μια προσπάθεια να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες, παρίσταναν τους άτεγκτους με όσους έχουν χτίσει αυθαίρετα, έφθασαν στο σημείο σήμερα να δρομολογούν μαζικές νομιμοποιήσεις. Τόσο ενδιαφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών», αναφέρει.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF τοποθετήθηκε χθες με σκληρή γλώσσα απέναντι στο νομοθέτημα. «Για τρίτη φορά από το 2014 ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα, όπως φαίνεται, προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των πανέμορφων παραλιών της χώρας μας. Μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις, το υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία όσο και μέσα στη θάλασσα».

Το WWF ξεκίνησε την Παρασκευή τη συλλογή ψηφιακών υπογραφών υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου νόμου, έχοντας μέχρι αργά χθες το απόγευμα συγκεντρώσει τις πρώτες 5.000.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση