Ενέργεια από άχυρο για Κιλελέρ και Λάρισα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τη δημιουργία μονάδας βιοαερίου-βιομάζας με προφανή οφέλη στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας, προωθούν ο Δήμος Λαρισαίων και ο Δήμος Κιλελέρ, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Η δεύτερη φάση της σχετικής μελέτης από το ΚΑΠΕ αναμένεται εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος και θα υποδεικνύει τα πιθανά σημεία που θα πρέπει η μονάδα να στηθεί ώστε να συμφέρει σε επίπεδο μεταφοράς της πρώτης ύλης.

Ειδικά στο Κιλελέρ, το θεωρητικό δυναμικό βιομάζας στον Δήμο ανέρχεται σε τέτοιες ποσότητες, που είναι ικανές να λειτουργήσουν μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εγκατεστημένης ισχύος 10 MWe. Οι ποσότητες βιομάζας αφορούν σε γεωργικά υπολείμματα και συγκεκριμένα σε άχυρο σιτηρών και βαμβακοκαλλιέργειας.

Ο Δήμος Κιλελέρ είναι μια αγροτική περιοχή με συνολική αγροτική γη 793.104 στρεμμάτων, εκ των οποίων το 62,6% καλλιεργούνται με σιτηρά.

Ήταν από τους πρώτους δήμους πανελλαδικά που ήρθε σε επαφή με το ΚΑΠΕ για την προώθηση και την δημιουργία προγράμματος αξιοποίησης βιομάζας.

Η υλοποίηση μίας τέτοιας μονάδας έχει οφέλη, που έχουν σχέση με την ενεργειακή επάρκεια από την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού των καυσίμων, την βιώσιμη αειφορική διαχείριση, την προστασία του περιβάλλοντος, την εκμετάλλευση ενδογενών πηγών ενέργειας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Κιλελέρ από τη βιομάζα θα μπορούσε να καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες του σε ρεύμα.

Στη Λάρισα θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες του μισού πληθυσμού της πόλης, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και πρόσθετες μεγάλες επενδύσεις, με διάφορες μορφές αξιοποίησης της βιομάζας και παραγωγή βιοαερίου.

Στην περίπτωση του Κιλελέρ θα προκύψουν και επιπλέον οφέλη, όπως το ότι θα εκλείψουν οι καλοκαιρινές φωτιές των οργανικών υπολειμμάτων των σιτηρών, που είναι επιζήμιες για το περιβάλλον και για τις οποίες προβλέπεται και η επιβολή προστίμων.

Οι αγρότες θα έχουν κέρδος και από την πώληση του βιολογικού λιπάσματος που θα παράγεται, ενώ ο δήμος του Κιλελέρ θα επωφελείται από την παραγωγή ρεύματος.

Εκτός από τα σιτηρά ενεργειακό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ζωικά απόβλητα (όπως οι κοπριές και το τυρόγαλα κ.λπ.), τα οποία επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση