Ενέργεια από άχυρο για πρώτη φορά σε δήμο της χώρας

του Νίκου Αβουκάτου

Την ενεργειακή αξιοποίηση του άχυρου, σε συνδυασμό και με άλλες πηγές βιομάζας, σχεδιάζει ο δήμος Κιλελέρ, για πρώτη φορά, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Προσφάτως, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση του δήμου με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον Xρήστο Ζαφείρη, υπευθύνου Δέσμης Έργων Βιοαερίου στο Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ, η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά την αξιοποίηση της βιομάζας από τον δήμο, ο οποίος διατηρεί μεγάλο σχετικό «αποθεματικό» λόγω των εκτεταμένων καλλιεργειών και του μεγάλου αριθμού κτηνοτροφικών μονάδων που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή του. Πρόχειρες εκτιμήσεις, μάλιστα, έδειξαν ότι οι ποσότητες άχυρου σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται περίπου στα 2 εκατομμύρια τόνους.

«Η δημοτική αρχή επιδιώκει να κατασκευάσει μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας. Πιστεύουμε σε αυτό το εγχείρημα. Το ΚΑΠΕ αποφασίσαμε να συντάξει τη μελέτη ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας καθώς και άλλων αποβλήτων, όπως τυρόγαλο και κοπριά», ανέφερε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος.

Ο κ. Νασιακόπουλος αισιοδοξεί για το εγχείρημα, καθώς τα πρώτα δείγματα έδειξαν ότι το ενεργειακό δυναμικό υπολογίζεται σε αρκετούς τόνους, ανά Δημοτική Ενότητα. Το μεγαλύτερα μεγέθη εντοπίζονται σε Νίκαια και Πλατύκαμπο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκύψει ακόμη πιο σαφής εικόνα για το ενεργειακό δυναμικό του δήμου.

Η αξιοποίηση του ενεργειακού αυτού δυναμικού αφορά την παραγωγή ενέργειας αλλά και λιπάσματος και μάλιστα θα σημάνει και το ολοκληρωτικό τέλος στην ανομία των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που ξεσπούν από ορισμένους ασυνείδητους στον κάμπο. Να σημειωθεί ότι όποιος αγρότης εντοπιστεί να καίει ποσότητες άχυρου του επιβάλλεται πρόστιμο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο φθάνει έως το 30% της επιδότησής του.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι σε αυτή την προσπάθεια αρκετοί συνεταιρισμοί έχουν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για αυτό και θα γίνουν και άλλες συναντήσεις», είπε ο κ. Νασιακόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι θετικά βλέπουν το εγχείρημα και οι κτηνοτρόφοι, αφού μπορούν να αξιοποιηθούν ενεργειακά μεγάλες ποσότητες κοπριάς και τυρόγαλου.

Ο δήμος Κιλελέρ προτίθεται να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε να επενδύσουν οι ιδιώτες. Εφόσον υπάρξει αρνητική απόκριση, τότε ο δήμος έχει αποφασίσει να αναπτύξει μόνος του τη μονάδα παραγωγής ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση