Ενέργεια από τον άνεμο που γεννιέται από διερχόμενα αυτοκίνητα (vid)

του Πασχάλη Μεντίζη

Νιώσατε ποτέ αυτό το ελαφρύ κύμα αέρα στο πρόσωπό σας κάθε φορά που οχήματα διέρχονται από δίπλα σας, ενώ βαδίζετε στο πεζοδρόμιο; Μία τουρκική εταιρεία κατασκεύασε ένα νέο είδος ανεμογεννήτριας ώστε να αξιοποιήσει την ενέργεια αυτής της αύρας.

Οι ανεμογεννήτριες ENLIL είναι μία πρωτοποριακή ιδέα της εταιρείας Deveci Tech που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και έχει αφιερωθεί στην κατασκευή των έξυπνων και «ανανεώσιμων» πόλεων του μέλλοντος.

Η τουρμπίνα είναι σχεδιασμένη με κάθετη ανάπτυξη, αποτελούμενη από μεγάλα μεταλλικά ελάσματα, σαν λεπίδες. Καλύπτουν ελάχιστο χώρο και είναι εύκολα διαχειρίσιμες. Η ανεμογεννήτρια αυτή μπορεί πολύ εύκολα να συναρμολογηθεί και να αποσυναρμολογηθεί, γεγονός που την καθιστά ανθεκτική.

Στην κορυφή της υπάρχουν εγκατεστημένα ηλιακά πάνελ ώστε να παράγουν επιπλέον ενέργεια και από τον Ήλιο. Η συσκευή, όπως διατείνονται οι κατασκευαστές της, μπορεί να παράξει κατά προσέγγιση ενέργεια ισχύος 1 kW ανά ώρα. Μία μόνον τουρμπίνα ENLIL μπορεί να ηλεκτροδοτήσει τις ενεργειακές ανάγκες δύο νοικοκυριών, σε καθημερινή βάση.

Αισθητήρες για CO2 και σεισμούς

Εκτός από τις κατακόρυφες λεπίδες, στην ανεμογεννήτρια έχουν ενσωματωθεί αισθητήρες μέτρησης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, διαθέτει αισθητήρες για την καταγραφή σεισμικών δονήσεων και πλατφόρμα IoT (Internet of Things). Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι το προϊόν διασφαλίζει την ασφάλεια και την άνεση της πόλης.

Η τουρμπίνα μπορεί να εγκατασταθεί σε πάρκα, κοντά σε ακτές, σε ταράτσες και νοικοκυριά, αλλά οι δρόμοι είναι οι ιδανικές θέσεις για αυτήν: τα ογκώδη οχήματα, όπως τα λεωφορεία και τα φορτηγά, μπορούν να την προμηθεύσουν με πολλή ενέργεια από τον άνεμο που προκαλείται. Τα επιταχυνόμενα οχήματα στις λεωφόρους μπορούν να παράξουν αρκετή αυτήν, ώστε αυτές οι γεννήτριες να δουλεύουν νυχθημερόν, αδιάκοπα.

Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές ή να αξιοποιηθεί για την ενεργειακή συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων. Ως εκ τούτου, η τεχνολογία αυτή μπορεί να φέρει μία «πράσινη» επανάσταση στους αυτοκινητόδρομους.

Το προϊόν βρίσκεται προς το παρόν σε αναπτυξιακή φάση, αφού η ερευνητική ομάδα της Deveci Tech ακόμη βελτιώνει τα σχέδιά της, ώστε να το μετατρέψει σε πιο αποδοτικό και πιο σταθερό, ως πρότζεκτ, πριν βγει... στους δρόμους.

Όνομα και... πράμα

Ο άνθρωπος πίσω από τη κατακόρυφη ανεμογεννήτρια, ο Τούρκος εφευρέτης, Γιενιλενμπιλίρ Σεχιρλερί, την ονόμασε ENLIL από τον Μεσοποτάμιο θεό Ενλίλ, τον θεό των ανέμων και των καταιγίδων. Της χάρισε, δηλαδή, την πλέον... αρμόζουσα ονομασία.

Η καθαρή ενέργεια είναι το κλειδί για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων που «τρέχουν» ενεργειακά με ανανεώσιμες πηγές. Η ιδέα πίσω από τη συγκεκριμένη τουρμπίνα είναι απλή. Δεν αποτελεί ρηξικέλευθη τεχνολογία, όμως διαθέτει όλη τη δυναμική για να μειώσει σημαντικά την ενεργειακή εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτές οι μικρές λύσεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές και είναι ικανές να διαλύσουν τη συμβατικότητα στον τομέα της ενέργειας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση