Ενέργεια από ωκεάνια ρεύματα (vid)

Μετατροπή των ωκεάνιων ρευμάτων σε ενέργεια, ένα όνειρο που τείνει να γίνει πραγματικότητα στην Ταϊβάν μέσα από μια πρωτότυπη γεννήτρια. Τοποθετείται στον ωκεανό ανοικτά του Πινγκτούνγκ County στην ανατολική Ταϊβάν. Πρόκειται για μια πολυ-λειτουργική πλατφόρμα με λεπίδες που θα αιχμαλωτίσουν την ενέργεια από το ρεύμα Κουροσίβο και θα την μετατρέψουν σε ηλεκτρισμό.

Για τον καθηγητή Τσεν-γι του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ Σεν η ενέργεια του μέλλοντος είναι υποβρύχια.«Κανένα πείραμα που έγινε σε ωκεάνιο ρεύμα δεν ήταν επιτυχημένο. Ωστόσο εμείς πετύχαμε.Μπορέσαμε να παράγουμε 26.31 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας με 1,27 μέτρα ανά δευτερόλεπτο του ωκεάνιου ρεύματος.»

Το ρεύμα Κουροσίβο, το οποίο, σύμφωνα με το Euronews, περνά ανατολικά της Ταϊβάν, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ωκεάνιο ρεύμα στον κόσμο.

Ακόμα και το χειμώνα, όταν η ταχύτητα του ρεύματος είναι χαμηλή, η γεννήτρια μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, χάρη στην πυκνότητα του νερού σε σύγκριση με τον αέρα.

Όταν είναι ισχυρή η ταχύτητα του ρεύματος, μπορεί να παράγει μέχρι 50 κιλοβάτ.

Αυτό την κάνει μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας και εύκολα προβλέψιμη.

«Όσο η γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της, θα υπάρχουν ωκεάνια ρεύματα. Η ταχύτητα τους είναι σταθερή.Οι κατευθύνσεις τους επίσης είναι σταθερές. Αυτός είναι ο λόγος που τα ωκεάνια ρεύματα είναι βιώσιμες πηγές. Η κινητική ενέργεια των ρευμάτων γίνεται μηχανική και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Και μπορεί να παράγει συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια».

Ο στόχος του καθηγητή Τσεν να παράγεται αρκετή ηλεκτρική ενέργεια μέσω ωκεάνιων ρευμάτων ώστε να αντικαταστήσει την ενέργεια που παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς στην Ταϊβάν.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση