Ενίσχυση φωτοβολταϊκών έως 500 KW προβλέπει το νέο ΠΑΑ

Τη χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών έως 500 kW στα αντλιοστάσια των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ), προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που θα μειώσει κατά 50-60% το ενεργειακό κόστος άρδευσης των αγροτών, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, ο κ. Αποστόλου ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων, ενώ αποκάλυψε ότι ανάλογη ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και σε κοινωφελείς οργανισμούς, δηλαδή σε συλλογικές οντότητες που παρέχουν έργο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επιπλέον όπως είπε, ειδικά για τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του κόστους χρήσης της, προβλέπεται η ενίσχυση μορφών τοπικών συμπράξεων γιατί «έτσι μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση: με συνεργατικές παραγωγικές επενδύσεις -βιοτεχνικές μονάδες, κλπ- και γενικά, θα έλεγα, με συστάδες αγροτικής παραγωγής».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μανιάτης υποστήριξε προ ολίγων ημερών ότι βάσει μελέτης για τον ΓΟΕΒ της Αργολίδας, οι αγρότες πληρώνουν κάθε χρόνο περίπου από 900 χιλιάδες έως 1 εκατομμύριο ευρώ για ρεύμα. Η εγκατάσταση των συγκεκριμένων μονάδων θα μειώσει το κόστος κατά περίπου 400 - 500 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. «Δηλαδή, θα μειώσουμε στο μισό και παραπάνω το κόστος ηλεκτρικής κατανάλωσης όλων των αγροτών», είχε πει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού:

«Ήδη από τις 30-10-2015 με ανακοίνωση του διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού, πράγμα που προβλέπει ότι είναι ανοιχτή πλέον για τη μέση τάση η συγκεκριμένη διαδικασία. Έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη των ΤΟΕΒ με ευνοϊκούς όρους –αυξημένα όρια ισχύος- στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω απόφασης», υπενθύμισε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου και ανακοίνωσε:

«Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου δράσης που έχουμε εκπονήσει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουμε συμπεριλάβει μεταξύ άλλων τον εξορθολογισμό της χρήσης του κόστους των ενεργειακών και υδάτινων πόρων στη γεωργία μέσω συστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η συγκεκριμένη περίπτωση. Ειδικά για τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του κόστους χρήσης της, προβλέπεται η ενίσχυση μορφών τοπικών συμπράξεων. Γιατί έτσι μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση: με συνεργατικές παραγωγικές επενδύσεις -βιοτεχνικές μονάδες, κλπ- και γενικά, θα έλεγα, με συστάδες αγροτικής παραγωγής. Αυτή θα είναι η εικόνα γύρω από τις συγκεκριμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

»Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχει ήδη εγκριθεί. Θα εισρεύσουν περίπου 4,7 δισεκατομμύρια, ενώ η συνολική επενδυτική δαπάνη του Προγράμματος είναι περίπου 6 δισεκατομμύρια. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται πραγματικά σημαντικά έργα για υποδομές εγγείων βελτιώσεων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, την ανακαίνιση ή αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα στον εξοπλισμό των ΤΟΕΒ, των ΓΟΕΒ. Γενικά, θα έλεγα, θα έχουμε έργα που ξεκινούν από την ταμίευση του νερού μέχρι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

»Στα κριτήρια, λοιπόν, επιλεξιμότητας –επειδή πρόκειται για δράσεις, για τις οποίες ήδη από την 1η Ιανουαρίου θα αρχίσουμε να επικοινωνούμε, να ερχόμαστε σε επαφή για να μπορέσουμε να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρχει- είναι το συγκεκριμένο κριτήριο μέσα. Πιστεύουμε ότι θα στηρίξουμε τη συγκεκριμένη δυνατότητα, χρηματοδοτώντας με το απαιτούμενο ποσό. Και θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα των αιτημάτων που θα υπάρχει γύρω από αυτή τη διαδικασία.

»Και εσείς το ξέρετε και εμείς το βιώνουμε ότι κάποια παρέμβαση πρέπει να γίνει στους ΤΟΕΒ, στους ΓΟΕΒ για να υπάρξει μια καλύτερη οργανωτική παρουσία. Βρισκόμαστε σε διαδικασία προετοιμασίας –και σύντομα θα το δώσουμε για διαβούλευση- μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας στην οργάνωση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, για να μπορέσουν κι αυτοί από τη δική τους πλευρά να αποκτήσουν τέτοια οντότητα, για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις, όντως που φέρνει η συγκεκριμένη ρύθμιση».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση