Εναέριες εικόνες: Θερίζει την ορνιθοπανίδα της Βεγορίτιδας η διαχρονική καύση καλαμιώνων

του Νίκου Αβουκάτου

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι φωτιές που ξέσπασαν στις αρχές Απριλίου σε παρόχθια σημεία της λίμνης Βεγορίτιδας, ενός ιδιαιτέρως σημαντικού υγροβιότοπου της δυτικής Μακεδονίας, που δυστυχώς υποβαθμίζεται συνεχώς εδώ και δεκαετίες.

Οι φωτογραφίες του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας αλλά και του Ναυταθλητικού Ομίλου Έδεσσας «ΝΕΑΡΧΟΣ» δείχνουν τις παράνομες καύσεις καλαμιώνων περιμετρικά της λίμνης σε περίοδο αναπαραγωγής των υδρόβιων πουλιών που φωλιάζουν στην περιοχή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε η άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς ορισμένοι ασυνείδητοι επαναλαμβάνουν αυτές τις πρακτικές εδώ και αρκετές δεκαετίες, λέει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας Νίκος Μούλας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Σύμφωνα με τον κ. Μούλα, από τις καύσεις καταστράφηκαν οι φωλιές που έφτιαξαν πάπιες με αποτέλεσμα να καούν τα αβγά τους.

«Οι καύσεις εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου, από τη στιγμή που σαφώς συνιστούν όχληση στην ορνιθοπανίδα, δεν επιτρέπονται βάσει των διατάξεων της Οδηγίας για τα Πουλιά», επισημαίνει στη Greenagenda.gr η Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Συντονίστρια Επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ρούλα Τρίγκου.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η πρόσφατη κοπή καλαμιών αλλά και οι χωματουργικές εργασίες που έγιναν στις όχθες της λίμνης στην περιοχή της Άρνισσας.

Σύμφωνα με τον κ. Μούλα, οι διαχρονικές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις προκαλούν σοβαρές ζημιές στο οικοσύστημα. «Υπάρχουν καταπατήσεις εκτάσεων στις όχθες της λίμνης και επεκτείνονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Γίνονται αντλήσεις της λίμνης ενώ κάθε φορά που γίνονται γεωργικές ασχολίες με την άνοδο της στάθμης της λίμνης καταλήγουν μέσα σε αυτήν γεωργικά εργαλεία και κάποιες φορές συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων», αναφέρει ο ίδιος.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της λήξης σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων του ενώ πλέον το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται εν αναμονή της κατάργησής του. Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν αυτήν τη κατάσταση αλλά και τη χρονική συγκυρία εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων οι ασυνείδητοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν τις παράνομες ενέργειες τους.

Η λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, στην περιοχή Αμυνταίου και είναι μέρος ενός συμπλέγματος 4 λιμνών: Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών, Βεγορίτιδα.

«Αυτό που θέλουμε είναι να εφαρμοστεί ο νόμος για την προστασία της λίμνης επειδή είναι σημαντική για εμάς», λέει στη Greenagenda.gr o πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Έδεσσας «ΝΕΑΡΧΟΣ» Ραφαήλ Ζουμής.

Οι εικόνες με τις παράνομες καύσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τις αρμόδιες αρχές για την άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Σε επικοινωνία της Greenagenda.gr με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, εδόθη η διαβεβαίωση ότι μετά την άρση των περιορισμών, εντός των επόμενων ημερών, έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί αυτοψία στην περιοχή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση